Asztalos (CNCD): Pot fi luate măsuri împotriva discriminării care nu costă nimic

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a arătat, marţi, după prezentarea unui sondaj privind percepţia discriminării în România, că pot fi luate mai multe măsuri împotriva fenomenului care nu costă nimic.

389 afișări
Imaginea articolului Asztalos (CNCD): Pot fi luate măsuri împotriva discriminării care nu costă nimic

Asztalos (CNCD): Pot fi luate măsuri împotriva discriminării care nu costă nimic (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Csaba Asztalos a declarat că slăbiciunea actualei Strategii naţionale de prevenire şi combatere a discriminării, din 2007, este aceea că a fost adoptată de CNCD, şi nu de Guvern, adăugând că viitoarea strategie ar trebui să fie una a Guvernului.

Astfel, CNCD ar trebui să lucreze cu mai multe ministere în al căror domeniu de activitate este întâlnită discriminarea - al Muncii, al Sănătăţii, al Educaţiei, instituţii alături de care ar putea implementa mai multe măsuri.

Asztalos a arătat că pot fi luate măsuri împotriva discriminării care nu costă nimic, cum ar fi adoptarea unui cod etic la nivel de şcoală sau de angajtor sau includerea în materia de examen pentru titularizare la dascăli sau pentru posturile de funcţionari publici a unor subiecte privind discriminarea.

El a menţionat că CNCD a susţinut unele cursuri în rândul reprezentanţilor mai multor categorii profesionale, cei mai receptivi fiind magistraţii.

Totodată, el a atras atenţia că raza de acţiune a CNCD este limitată, instituţia beneficiind doar de sediul central din Capitală şi două birouri regionale la Buzău şi Târgul Mureş.

"Ar fi necesare 15 birouri regionale, pe modelul Curţilor de Apel. În lipsa acetora, ar putea fi utilizate birourile regionale ale Avocatului Poporului, care sunt 15, sau ale Agenţiei Naţionale pentru Romi, opt la număr. Sunt două instituţii în zona drepturilor omului cu care ar trebui să colaborăm, a spus Csaba Asztalos", precizând că în aceste birouri ar putea fi primite sesizările către CNCD şi organizate audieri, iar CNCD ar putea dispune o investigaţie unde este cazul şi trimite un expert al său la faţa locului.

Pe de altă parte, existenţa unui birou regional al CNCD ar permite prezenţa unui angajat al consiliului în şcoli pentru a le explica părinţilor şi dascălilor diferite aspecte legate de discriminare, desfăşurarea de programe în şcoli sau participarea la diverse manifestări locale, a mai spus Asztalos.

Preşedintele CNCD a participat marţi la prezentarea sondajului "Percepţii şi atitudini ale populaţiei României faţă de Strategia naţională de prevenire şi combatere a discriminării", efectuat în august la comanda instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici