ATACUL ARMAT din VITAN: Cum a încercat Vitalie Proca să scape de închisoare în 2008

Un raport medico-legal întocmit în aprilie 1998, când Vitalie Proca se afla într-un penitenciar din Republica Moldova, arată că acesta suferea de sindom asteno-depresiv simptomatic, boală care îi dădea stări de tristeţe, tulburări de atenţie, apatie şi lentoare în mişcări.

826 afișări
Imaginea articolului ATACUL ARMAT din VITAN: Cum a încercat Vitalie Proca să scape de închisoare în 2008

ATACUL ARMAT din VITAN: Cum a încercat Vitalie Proca să scape de închisoare în 2008 (Imagine: Shutterstock)

În aprilie 2008, în timp ce se afla în penitenciar, Vitalie Proca a încercat să scape de detenţie pe baza unui certificat medico-legal din care reieşea că acesta este bolnav de "tuberculoză infiltrativă extinsă fază progresivă", drept pentru care nu-şi mai poate folosi decât jumătate din capacitatea plămânilor, având invaliditate de gradul 2.

În acelaşi timp, raportul medico-legal aducea la cunoştinţa instanţei că deţinutul are şi o afecţiune psihică. Astfel, Vitalie Proca a fost diagnosticat cu "sindom asteno-depresiv simptomatic", afecţiune care îi dădea stări de tristeţe, tulburări de atenţie, apatie şi lentoare în mişcări.

În contradicţie cu diagnosticul legiştilor, reprezentanţii Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova au arătat că bărbatul, care în documente figura drept grav bolnav, avea, la acel moment, "50 de încălcări ale regimului de detenţie, iar pe parcursul executării a fost recunoscut de trei ori violator al regimului de detenţie", cererea de întrerupere a pedepsei fiindu-i respinsă la 3 decembrie 2008.

Vitalie Proca, în vârstă de 33 de ani, s-a născut în Republica Moldova, în satul Codreanca din raionul Străşeni.

Potrivit Ministerului de Justiţie din Republica Moldova, în noaptea de Crăciun a anului 1997, împreună cu trei complici, Vitalie Proca a intrat cu forţa într-o locuinţă din satul Măgdăceşti, raionul Criuleni, unde se aflau un bărbat, trei femei şi un copil în vârstă de doi ani şi jumătate. Tâlharii şi-au lovit victimele cu ţevi metalice, iar pe una dintre femei au ars-o cu un fier de călcat până a leşinat. În urma loviturilor primite, bărbatul şi una dintre femei au murit.

Trei luni mai târziu, în martie, Proca a fost prins cu un pistol artizanal, sub formă de stilou, pe care şi-l făcuse singur.

Pentru dublul asasinat din noaptea de Crăciun, el a fost condamnat, iniţial, la închisoare pe viaţă, însă, ulterior, pedeapsa acestuia a fost redusă la 20 de ani de închisoare, din care, până la urmă, a făcut doar 12 ani.

Vitalie Proca este acuzat de autorităţile române că, anul trecut, la data de 26 octombrie, pe strada Ion Morţun din cartierul Vitan din Capitală, l-ar ar fi împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani. Acesta a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Proca a fost prins miercuri după-amiază la Moscova, cu sprijinul Poliţiei din Rusia, Italia, Moldova şi Scotland Yard, el fiind căutat după ce în primăvara anului trecut pe teritoriul Marii Britanii a comis o faptă similară, a precizat oficialul Poliţiei Române.

În acelaşi timp, pentru prinderea acestuia, au colaborat la nivel naţional Poliţia Capitalei, SRI, Direcţia Operaţiuni Speciale, Direcţia de Investigaţii Criminale din IGPR şi Interpol.

Moldoveanul este acuzat de tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pe numele său fiind emis un mandat internaţional de arestare preventivă din 18 ianuarie 2013.

Autorităţile române au declanşat procedura de extrădare a lui Proca din Moscova, pentru a fi cercetat în România.

Vitalie Proca este acuzat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care basarabeanul l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici