Atănăsoaei: Un cutremur de 7 grade Richter în Capitală ar putea afecta 35.000 de construcţii

Prefectul Capitalei Mihai Atănăsoaei a declarat, luni, că, în cazul unui cutremur de pământ cu intensitatea mai mare de 7 grade Richter, în Capitală, pot fi distruse sau avariate peste 35.000 de construcţii, în Bucureşti fiind identificate peste 5.000 de construcţii cu grad de risc seismic ridicat.

28 afișări
Imaginea articolului Atănăsoaei: Un cutremur de 7 grade Richter în Capitală ar putea afecta 35.000 de construcţii

Atănăsoaei: Un cutremur de 7 grade Richter în Capitală ar putea afecta 35.000 de construcţii (Imagine: Mediafax Foto)

"Din punct de vedere al riscurilor, Bucureştiului se confruntă cu o gamă variată de ameninţări ce pot pune în pericol viaţa multor cetăţeni şi care, în acelaşi timp, pot produce pagube însemnate, cutremurele de pământ reprezentând însă cea mai mare ameninţare pentru Capitală", a spus Mihai Cristian Atănăsoaei.

În urma datelor primite de la serviciile deconcentrate, prefectul Capitalei a precizat că după expertizarea majorităţii clădirilor de locuit în Bucureşti au fost identificate şi clasificate în gradele I, II şi III de risc seismic peste 5.000 de construcţii, în această situaţie fiind încadrate "în mod expres" construcţiile cu peste patru etaje.

Potrivit lui Atănăsoaei, în acest context, legea asigurării obligatorii a locuinţei "este bine venită", prefectul arătând întreaga disponibilitate pentru accesul societăţilor de asigurări la baza de date cu locuinţe din Capitală.

"Este atributul primarilor de a pune la dispoziţie aceste liste, iar prefectul Capitalei va folosi pârghiile necesare pentru a face acest proces operativ", a mai spus Cristian Atănăsoaei.

Totodată, prefectul Capitalei a prezentat rezultatele exerciţiului tactic desfăşurat la începutul lunii septembrie care a presupus gestionarea efectelor unui cutremur de 6,8 grade pe scara Richter. Astfel, potrivit prefectului, odată cu acest exerciţiu au fost evidenţiate deficienţele cu care Capitala se confruntă în astfel de momente.

Printre deficienţe se regăsesc dotarea deficitară cu echipament şi tehnică de intervenţie, dar şi sistemul de comunicaţii vulberabil "unui trafic ridicat". Potrivit lui Cristian Atănăsoaei, dotarea cu echipament şi tehnică de intervenţie revine în sarcina primăriilor de sector şi a Primăriei Capitalei.

"Din păcate, nici primarul general şi nici unii primarii de sector nu au tratat cu seriozitate acest aspect, investiţiile pentru dotarea privind situaţiile de urgenţă fiind extrem de mici sau inexistente", a mai spus prefectul Capitalei.

De asemenea, Atănăsoaei a arătat că primarul general al Capitalei are în sarcină realizarea şi organizarea Centrului de Conducere şi Coordonare, prefectul precizând că acest lucru nu a fost realizat până în prezent.

Totodată, prefectul a precizat că "nu este normal ca la orice ploaie mai puternică Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă să fie mobilizat pentru a evacua apa din gospodării şi carosabil atâta timp cât investiţiile pentru canalizare şi asfaltare sunt toate atribuţii ale primarului general şi primarilor de sectoare.

"Solicit primarului general şi primarilor de sectoare să soluţioneze situaţia teritorialităţii în Capitală pentru ca bucureştenii să poată beneficia de condiţiile elementare de civilizaţie", a mai spus prefectul Capitalei precizând că acest lucru nu se poate întâmpla cât timp autorităţile municipale şi cele ale administraţiei publice locale îşi dispută administrarea unor străzi, locatarii acelor străzi având de suferit din cauza incapacităţii autorităţilor de a ajunge la un consens.

Declaraţiile prefectului Capitalei au fost făcute la lucrările Forumului internaţional al riscurilor catastrofale de la Palatul Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici