ATENTATUL dejucat de 1 decembrie: Cei doi extremişti maghiari au fost condamnaţi la 11 luni şi 6 zile, respectiv 10 luni şi 8 zile închisoare cu executare

Cei doi extremişti maghiari care plănuiau un atentat la Târgu Secuiesc, de 1 decembrie 2015, au fost condamnaţi, vineri, la 11 luni şi 6 zile, respectiv 10 luni şi 8 zile de închisoare cu executare de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, decizia nefiind nefinitivă.

1721 afișări
Imaginea articolului ATENTATUL dejucat de 1 decembrie: Cei doi extremişti maghiari au fost condamnaţi la 11 luni şi 6 zile, respectiv 10 luni şi 8 zile  închisoare cu executare

Atentatul dejucat de 1 decembrie din Târgu Secuiesc: Cei doi extremişti maghiari au fost condamnaţi la 11 luni şi 6 zile, respectiv 10 luni şi 8 zile închisoare cu executare

Beke Istvan a fost condamnat la 11 luni şi 6 zile de închisoare cu executare pentru efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept, fiind, iniţial, trimis în judecată pentru infracţiunea de tentativă de atentat contra colectivităţii şi tentativă la nerespectarea regimului materiei explozive.

Szocz Zoltan a fost condamnat la 10 luni şi 8 zile de închisoare cu executare pentru infracţiunea de instigare la folosirea de articole pirotehnice. În ambele cazuri, magistraţii au considerat pedeapsa ca fiind executată, având în vedere că cei doi au fost, la acea vreme, arestaţi preventiv şi transferaţi, apoi, în arest la domiciliu.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă.

La data de 1 decembrie 2015, cei doi extremişti maghiari plănuiau să pună un dispozitiv exploziv într-un coş de gunoi din centrul oraşului, aproape de traseul paradei militare şi să-l detoneze cu ajutorul unui telefon mobil, pentru ca, apoi, să se spună că localitatea "a fost atacată de terorişti", potrivit referatului procurorilor.

Anchetatorii au arătat că, la data de 10 octombrie 2015, în judeţul Covasna, a avut loc o întâlnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea şi detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Târgu Secuiesc, cel care a făcut propunerea spunând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens.

Beke Istvan ar fi afirmat, la acea întâlnire, că de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasată în exteriorul magazinului său situat în centrul localităţii Târgu Secuiesc şi că va putea urmări marşul de Ziua Naţională a României şi detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanţă, "chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia", au scris procurorii în documentul citat.

Astfel, pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat trebuia să se cumpere "o cartelă nou-nouţă şi un telefon la fel", de la care să se facă apelulul, apoi să fie distruse. "La ce am avut noi, puteai să fixezi un cronometru la maxim 24 de ore", ar fi spus Beke Istvan.

Anchetatorii au găsit în locuinţa lui Beke Istvan un dispozitiv electronic de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. De asemenea, procurorii DIICOT au stabilit că, după întâlnirea din 10 octombrie, Beke Istvan Attila a cumpărat un telefon mobil nou de pe site-ul "rezistent telefon.ro".

Persoana care a propus detonarea unui dispozitiv exploziv a indicat ca loc de amplasare perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, respectiv un coş de gunoi din centrul localităţii situat pe traseul de deplasare al paradei militare, afirmând că după acţiune "o să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de terorişti".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici