Atenţionare hidrologică de îngheţ începând de miercuri

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, miercuri, o atenţionare hodrologică de îngheţ, valabilă o săptămână, avertizând asupra blocajelor de gheţuri formate pe râuri din Vestul ţării, în zona de câmpie din Sudul ţării, dar şi pe Bârlad şi pe Prut.

39 afișări
Imaginea articolului Atenţionare hidrologică de îngheţ începând de miercuri

Atenţionare hidrologică de îngheţ începând de miercuri (Imagine: Florin Novac/Mediafax Foto)

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a transmis atenţionarea emisă miercuri valabilă o săptămână către Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională Apele Române, Ministerul Administraţiei şi Internelor, SC Hidroelectrica S.A., Direcţiile de ape din Someş-Tisa Crişuri, Mureş, Banat, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa-Buzău, Siret, Prut şi Dobrogea-Litoral.

Se vor menţine blocajele de gheţuri formate anterior pe Iza aval de s.h.Sacel-judeţul Maramureş şi pe Bistriţa amonte de acumularea Izvorul Muntelui pe sectorul Poiana Teiului-Borca-judeţul Suceava.

Se pot forma blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu îndeosebi pe Mara, Sieu, Someş, Mureş-în aval de Glodeni şi pe unii afluenţi ai Mureşului (Arieş, Sebeş, Secaş, Ampoi, Pian)

Se vor menţine curgerile de naboi pe Vişeu, Iza, Someşul Mare, Lăpuă, Crişul Alb, Mureş, Arieş, Târnava Mare, Târnava Mică, Jiu, Gilort, Olt, Argeş, Sabar, Dâmboviţa, Ialomiţa, Prahova, Bistrişa şi Buzău. Acestea pot produce în evoluţia lor variaţii mai importante de niveluri pe unele sectoare de râu cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe cursul superior al Someşului şi pe Firiza.

Se vor menţine podurile de gheaţă existente pe: Iza, Târnave, Bistriţa (bazinul Someş), Râul Negru, Olteţ, Vedea, Siret, Suceava, Moldova, cursul superior al Bistriţei, Trotuş, Putna, Buzăul inferior, Râmnicul Sărat, Bârlad, Prut, Jijia, Bahlui, pe râurile din Dobrogea şi pe cursurile superioare ale râurilor: Crasna, Barcău, Mureş, Jiu, Cibin, Ialomiţa şi Prahova.

Gheaţa la maluri va predomina pe râurile din vestul ţării şi din zona de câmpie din sud.

Specialiştii susţin că se impune urmărirea operativa a evoluţiei aglomerărilor de gheţuri în bazinele hidrografice şi acţionarea eficientă pentru dislocarea lor conform planurilor locale de înlăturare a efectelor fenomenelor de iarnă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici