Augustin Lazăr cere consultarea procurorilor pentru reevaluarea modificărilor aduse codurilor penale

Procurorul general Augustin Lazăr transmite, marţi, că procurorii din parchetele Ministerului Public pot contribui, prin consultare, la reevaluarea modificărilor Codului penal şi a Codului de procedură penală, arătând că rapoartele Comisiei de la Veneţia au confirmat îngrijorările acestora.

396 afișări
Imaginea articolului Augustin Lazăr cere consultarea procurorilor pentru reevaluarea modificărilor aduse codurilor penale

Augustin Lazăr cere consultarea procurorilor pentru reevaluarea modificărilor codurilor penale

"Concluziile Avizului Comisiei de la Veneţia cu privire la modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, adoptat la data de 20 octombrie 2018, au confirmat îngrijorările procurorilor cu privire la faptul că noile coduri vor conţine, în situaţia intrării în vigoare, contradicţii care vor cauza incertitudine legală pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, multe dintre modificări ar putea afecta grav eficacitatea sistemului judiciar în lupta împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni grave", arată Augustin Lazăr, printr-un comunicat de presă remis marţi MEDIAFAX.

Luând act de recomandarea Comisiei de revizuire în ansamblu a legilor de modificare, procurorul general reafirmă disponibilitatea Ministerului Public de a contribui, prin consultarea tuturor unităţilor de parchet, la sprijinirea demersurilor de reevaluare a modificărilor Codului penal şi a Codului de procedură penală.

"Totodată, atrage atenţia asupra concluziei formulate în Avizul Comisiei de la Veneţia privind modificările aduse legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi 317/2004, adoptat la data de 20 octombrie 2018, conform căreia independenţa procurorilor poate fi afectată de prevederile privind numirea şi eliberarea din funcţie a procurorilor din vârful ierarhiei şi care stabilesc rolul ministrului justiţiei în aceste proceduri, precum şi asupra recomandării de reexaminare a acestor prevederi prin menţinerea rolului CSM şi a Preşedintelui României", concluzionează Lazăr.

Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare, în avizul adoptat vineri, privind proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici