Augustin Lazăr: Organele judiciare ignoră, uneori, drepturile omului. Actul de urmărire penală, vulnerabil

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri, că unele organe judiciare „se hrănesc cu iluzia statisticilor” de profil, fiind ignorate drepturile fundamentale ale omului, dar şi realitatea, motiv pentru care actul de urmărire penală şi justiţie devine vulnerabil.

164 afișări
Imaginea articolului Augustin Lazăr: Organele judiciare ignoră, uneori, drepturile omului. Actul de urmărire penală, vulnerabil

Augustin Lazăr: Organele judiciare ignoră, uneori, drepturile omului. Actul de urmărire penală, vulnerabil

„Din materialitatea procesuală a faptelor judiciare reiese că, pe alocuri, captate de fluxul activităţii profesionale, unele organe judiciare se hrănesc cu iluzia statisticilor de profil, ignorând uneori realitatea şi modul în care sunt respectate drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului, ale omului. O parte din deciziile CEDO pronunţate împotriva României ne arată că acesta este un capitol la care, în unele situaţii, suntem tributari, prin neîmpliniri care credibilizează, făcând vulnerabil actul de urmărire penală şi de justiţie, dar şi de corpul magistraţilor prin criticile severe publicate în media”, a spus procurorul general Augustin Lazăr, la lansarea proiectului ”Protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în faza de urmărire penală”.

Procurorul general al României a menţionat că persoana cercetată penal nu este un inamic al anchetatorului, ci un om care, „ prezumtiv, a încălcat legea nesocotind interesele generale ale societăţii sau care a adus prejudicii acestora: însă, un om cu drepturi temeinice definite şi cu libertăţi clar recunoscute constituţional, cu demnitate, cu suflet, cu familie, cu prieteni si, nu în cele din urmă, foarte posibil, cu probleme pe care adesea nu le cunoaştem, unele poate mai grave decât procesul răspunderii penale în care este angajat”.

În cadrul conferinţei, Augustin Lazăr a precizat că în faza de urmărire penală este esenţial ca o serie de obiective să fie avute în vedere, cel mai important fiind calitatea actului de urmărire penală, "care să elimine aparenţele de imparţialitate denumite în media „vânătoare de penali, de vrăjitoare şi de infractori” – înţelegere indusă de anumite excese sau lipsuri în planul comunicării, realitatea care obligă la gestionarea cu multă atenţie şi aleasă elocinţă a mesajelor instituţionale”, a explicat Augustin Lazăr.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici