Autorităţile anunţă verificări în cazul Pădurii Horia-Baciu, după tăierile masive de copaci din zonă

Conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor a anunţat, joi, verificări în cazul tăierilor masive de copaci din Pădurea Horia – Baciu, urmând să fie stabilit ce instituţie este competentă să facă anchetă în acest caz, dat fiind faptul că e o pădure privată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

672 afișări
Imaginea articolului Autorităţile anunţă verificări în cazul Pădurii Horia-Baciu, după tăierile masive de copaci din zonă

Autorităţile anunţă verificări în cazul Pădurii Horia – Baciu, după tăierile masive de copaci

Directorul General al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a declarat, joi, că va solicita colegilor săi de la Cluj să vadă cine are competenţă să facă verificări în cazul tăierilor masive de copaci din Pădurea Horea-Baciu şi din Poiana Rotundă, întrucât e vorba de pădure privată.

„Am văzut şi eu situaţia din Pădurea Baciu. Este o este o pădure privată şi am să cer date celor de la Cluj să vedem dacă este pe competenţa mea sau dacă este pe autoritate, dacă este într-un ocol de regim silvic”, a spus directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

La rândul său, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş a precizat că va cere corpului de control să verifice în teren dacă suprafaţa este cea care se regăseşte şi în acte.

„Ministrul Mediului aprobă conform legii amenajamentele silvice, acesta fiind documentul care reglementează administrarea suprafeţelor de păduri. (...) S-a terminat perioada în care autoritatea, ministrul sau, prin delegare de atribuţii, secretarul de stat, mai semnează acest tip de documente ca primarul. Adică, se fac controale inopinate”, a declarat ministrul Ioan .

Potrivit acestuia, unul dintre controale a avut loc, recent, pe platoul de la Corneşti din Târgu Mureş, unde, în prezent, corpul de control face analiza amenajamentului silvic care urma să fie semnat şi care să certifice dacă datele din teren corespund cu cele din acte.

Pădurea Hoia-Baciu din Cluj este probabil cea mai faimoasă pădure din România, cunoscută datorită fenomenelor paranormale descrise de unii vizitatori, care au inclus-o în topurile locurilor bântuite. Poiana Rotundă de aici ar putea deveni însă şi ea doar o legendă, dacă tăierile de copaci continuă.

Alex Surducan, ghid şi fondator al Aosciaţiei “Romania – Your Lifetime Experience” (RYLEx), este omul care i-a plimbat pe turişti şi a petrecut zeci de ore, pe timp de zi şi de noapte, în pădure. Este şi cel care a semnalat, în ultimele zile, tăieri de copaci care continuă să afecteze zona şi să pună în adevărat pericol obiectivul turistic.

„Poiana Rotundă este cea mai căutată din pădure, acolo vin turiştii tot timpul. Este destul de distrusă acum, o parte din zidul de vegetaţie e distrus, arată oribil. Sper să se refacă până la primăvară, când începe sezonul turistic, dar nu ştiu cât. Am văzut că a apărut un drum forestier nou, s-au rupt copacii, vegetaţia care înconjura Poiana Rotundă. Au trecut cu remorcile şi tractoarele. Arată urât, chiar eram cu un turist în zonă când am văzut, arăta ca după război. Am văzut acum şi copacii tăiaţi la un metru şi jumătate distanţă de pământ, cei pe care i-am postat pe Facebook recent", a declarat pentru MEDIAFAX Alex Surducan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici