Autorităţile spun că nu există cazuri de tromboză identificate în România

  • România aşteaptă o decizie comună a statelor UE în privinţa serului de a Astrazeneca
  • Gheorghiţă: Au fost sesizate 3-4 cazuri de tromboză la un milion de doze administrate
  • V. Gheorghiţă spune că nu vor mai primi rapelul cei care fac tromboză după prima doză
  • Autorităţile spun că nu există cazuri de tromboză identificate în România
242 afișări
Imaginea articolului Autorităţile spun că nu există cazuri de tromboză identificate în România

Autorităţile spun că nu există cazuri de tromboză identificate în România

Serul de la Astrazeneca a avut parte de un val de suspiciuni de la aprobare şi până astăzi. Unele state l-au suspendat, apoi l-au pus iar în circulaţie. Toată situaţia a produs incertitudine pentru tine şi poate uneori te întrebi ce e bine să faci.
 
Agenţia Europeană a spus pentru prima dată că trombozele sunt un efect advers extrem de rar în urma administrării acestui ser.
 
Ne putem aştepta la suspendarea vaccinului de la Astrazeneca? Această variantă nu este luată în calcul, cel puţin deocamdată.
 
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă a anunţat miercuri că vor reveni cu noi precizări în cazul acestui vaccin după ce va exista o consultare atât la nivel naţional, dar şi nivel european.
 
Colonelul a mai spus că se doreşte o decizie comuna pentru toate statele Uniunii Europene. Obiectivul rămâne în continuare imunitatea de masă până în toamnă.
 
Tot colonelul Gheorghiţă a spus că în cazul acestui ser, reacţii adverse sunt mai rar întâlnite la rapel, în comparaţie cu prima doză. Foarte important de menţionat este că cei care fac tromboze, nu vor mai primi acest ser.
 
În cel mai probabil scenariu, rapelul ar putea fi administrat cu un alt vaccin, care să folosească aceeaşi tehnologie. La noi, media recţiilor adverse este de 3,3 cazuri la 1000 de doze administrate.
 
Gheorghiţă spune însă că printre reacţiile adverse descoperite la noi nu se numără şi trombozele.
 
Autorităţile se aşteaptă la un efect invers după anunţul făcut de Agenţia Europeană a Medicamentului. Frecvenţa scăzută a acestor cazuri de tromboză ar fi putea fi un argument care să le dea încredere al oamenilor în acest ser.
 
La un milion de doze administrate la nivel mondial, s-au înregistrat 3-4 cazuri de tromboze.
 
Gheorghiţă e optimist şi în cazul celor aproape 70% de doze de vaccin AstraZeneca pe care încă nu le-am folosit.
 
Ştim sigur că cel puţin 300.000 dintre ele vor fi folosite pentru rapelul celor care s-au vaccinat deja cu prima doza. O altă parte dintre ele va ajunge în cabinetele medicilor de familie.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici