Averea lui Robert Negoiţă, pusă sub sechestru de ANAF

ANAF a pus, marţi, sechestru pe averea omului de afaceri Robert Negoiţă, deputat de Teleorman din partea PSD+PC, pentru o datorie la buget de 120 de milioane de lei (28 milioane de euro), reprezentând neplata TVA din tranzacţiile imobiliare derulate în perioada 2006-2008 şi penalităţi, au declarat pentru MEDIAFAX surse din instituţie.

155 afișări
Imaginea articolului Averea lui Robert Negoiţă, pusă sub sechestru de ANAF

Averea lui Robert Negoiţă, pusă sub sechestru de ANAF (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Din totalul obligaţiilor la buget calculate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, 76,86 milioane de lei reprezintă TVA, la care se adaugă penalităţi acumulate de 43,75 milioane de lei.

"Sechestrul a fost pus pe conturile bancare, clădiri terminate şi în curs de execuţie, birouri şi terenuri. Practic, pe toate bunurile pe care le-a anunţat domnul Negoiţă în declaraţia sa de avere", a spus sursa citată.

Contactat de MEDIAFAX, deputatul Robert Negoiţă a declarat că nu a primit nicio notificare oficială de la ANAF în legătură cu sechestrul.

"Mă aştept însă de la Băsescu şi de la clanul lui să se întâmple acest lucru. Din acest motiv, mi-am luat săptămânal adeverinţe de la Administraţia Financiară care atestă că nu am absolut nicio datorie. Aceste adeverinţe au fost postate pe site-ul meu", a spus deputatul PSD Robert Negoiţă.

ANAF a iniţiat în acest an o acţiune amplă de inspecţii fiscale la persoanele care au realizat tranzacţii imobiliare în perioada 2006-2008, pentru a verifica plata TVA la respectivele operaţiuni.

În perioada 2006-2008 au fost efectuate 278.118 tranzacţii cu o valoare totală de 83,94 miliarde de lei, însă nu poate fi impus TVA la toate tranzacţiile. Potrivit legislaţiei în vigoare, începând cu data aderării la Uniunea Europeană, doar tranzacţiile cu terenuri în intravilan şi construcţiile noi sunt operaţiuni impozabile.

Astfel, instituţia a selectat un prim eşantion care îndeplineşte aceste condiţii de selectare, în care s-au încadrat 7.145 persoane, care au efectuat 85.442 tranzacţii, cu o valoare totală de 14,88 milioane de lei.

ANAF a mai precizat că amânarea şi prelungirea perioadei de neînregistrare şi de plată la bugetul statului a sumelor datorate cu titlul de TVA atrag după sine obligaţia persoanelor în cauză de plată a unor majorări de întârziere care pot depăşi sau chiar multiplică debitele datorate.

Persoanele fizice care efectuează tranzacţii imobiliare în scop personal sunt scutite de plata TVA, iar această facilitate a fost utilizată de numeroşi dezvoltatori care au înregistrat tranzacţiile în nume personal şi nu prin intermediul unor firme. Fiscul consideră însă că dovedirea unor acte de comerţ derulate de o persoană fizică implică automat că acesta este plătitor de TVA şi nu se aplică scutirea de taxă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici