Avertisment ONU, privind schimbările climatice: Lumea este în pragul unei încălziri catastrofale

  • Lumea se apropie rapid de niveluri catastrofale de încălzire, iar obiectivele climatice internaţionale nu vor fi atinse decât dacă se iau măsuri imediate şi radicale, potrivit unui nou raport susţinut de ONU.
  • Raportul se bazează pe constatările a sute de oameni de ştiinţă pentru a oferi o evaluare cuprinzătoare a modului în care se desfăşoară criza climatică.
  • Conform raportului, efectele poluării cauzate de încălzirea planetei sunt deja mai severe decât era de aşteptat şi ne îndreptăm spre consecinţe din ce în ce mai periculoase şi ireversibile.
  • Concentraţiile de poluare cu carbon din atmosferă sunt la cel mai ridicat nivel de mai bine de două milioane de ani, iar rata de creştere a temperaturii în ultima jumătate de secol este cea mai mare din 2.000 de ani.
  • Cea mai mare ameninţare la adresa schimbărilor climatice este dependenţa continuă a lumii de arderea combustibililor fosili, care încă reprezintă mai mult de 80% din energia lumii şi 75% din poluarea cauzată de încălzirea planetei cauzată de om.
2153 afișări
Imaginea articolului Avertisment ONU, privind schimbările climatice: Lumea este în pragul unei încălziri catastrofale

Lumea este în pragul unei încălziri catastrofale, spune raportul ONU privind schimbările climatice

Este posibil ca lumea să depăşească un prag de temperatură periculos în următorii 10 ani, împingând planeta peste punctul de încălzire catastrofală dacă naţiunile nu iau măsuri drastice şi nu trec imediat la combustibili fosili, potrivit unuia dintre cele mai definitive rapoarte publicate vreodată privind schimbările climatice. 

„Situaţia climatică a devenit o bombă cu ceas care în acest moment ticăie", spune Antonio Gueterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, într-o declaraţie pentru a marca lansarea raportului de sinteză al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC). „Omenirea stă pe o porţiune de gheaţă subţire, iar acea gheaţă se topeşte rapid”, a adăugat el.

Raportul reuneşte ceea ce IPCC a stabilit deja într-un grup de alte rapoarte în ultimii câţiva ani, dar prezintă o imagine foarte clară spre unde se îndreaptă lumea.

Acest raport este cea mai îngrozitoare şi îngrijorătoare evaluare de până acum a impactului climatic în spirală cu care toţi ne confruntăm dacă nu se fac schimbări sistemice acum”, a declarat Sara Shaw, coordonatorul programului Friends of the Earth International într-un comunicat.

Raportul publicat, luni, de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice a constatat că este posibil ca lumea să-şi depăşească cel mai ambiţios obiectiv climatic – limitarea încălzirii la 1,5 grade Celsius peste temperaturile preindustriale – până la începutul anilor 2030.

Impactul schimbărilor climatice

Dincolo de acest prag, conform descoperirilor oamenilor de ştiinţă, dezastrele climatice vor deveni atât de extreme încât oamenii nu se vor mai putea adapta.
  • Componentele de bază ale sistemului Pământului vor fi modificate fundamental şi irevocabil.
  • Valurile de căldură, foametea şi bolile infecţioase ar putea ucide milioane de vieţi până la sfârşitul secolului.
În ciuda faptului că Agenţia Internaţională pentru Energie a spus în 2021 că acum nu pot exista noi dezvoltări de combustibili fosili dacă lumea doreşte să îşi îndeplinească angajamentele climatice, guvernele continuă să aprobe proiectele de petrol, gaze şi cărbune. 
 
China plănuieşte o extindere uriaşă a cărbunelui – cel mai murdar dintre combustibili fosili. În 2022, a acordat permise pentru producţia de cărbune în 82 de locaţii, ceea ce înseamnă demararea a două centrale mari pe cărbune în fiecare săptămână, potrivit unui raport de luna trecută. 

Sunt necesare schimbări radicale

Potrivit raportului IPCC, prevenirea celor mai grave efecte ale crizei climatice va necesita schimbări radicale în fiecare sector al economiei şi societăţii. Pentru a limita încălzirea la 1,5 grade, nivelurile globale de poluare prin încălzirea planetei trebuie să scadă cu 60% până în 2035, comparativ cu 2019.
 
Acesta a subliniat necesitatea unor investiţii mai mari pentru a construi rezilienţa la impactul climei şi un sprijin sporit pentru persoanele care se luptă cu pierderile legate de climă, în special în ţările cele mai vulnerabile.
 
În raport se precizează că trebuie să eliminăm carbonul din aer, inclusiv potenţial prin tehnologie precum „captarea directă a aerului” – îndepărtarea carbonului direct din aer şi stocarea acestuia, eventual prin injectarea lui în subteran. 
 
Raportul, care a fost semnat în weekend de reprezentanţi ai celor aproape 200 de ţări ale ONU, va contribui la următoarea conferinţă ONU privind schimbările climatice, COP28, de la Dubai, la sfârşitul anului. Conferinţa va include primul „bilanţ global” din Acordul de la Paris asupra climei, o evaluare a progresului în abordarea crizei climatice şi prevenirea catastrofei climatice.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici