Avertisment pentru turişti: Vipere surprinse încălzindu-se la soare în Poiana cu Narcise din Munţii Rodnei

Turiştii care vor să viziteze spectaculosul covor de narcise din Munţii Rodnei sunt atenţionaţi să aibă grijă la vipere: au fost susprinse când se încălzeau la soare.

1615 afișări
Imaginea articolului Avertisment pentru turişti: Vipere surprinse încălzindu-se la soare în Poiana cu Narcise din Munţii Rodnei

Avertisment pentru turişti: Vipere surprinse încălzindu-se la soare în Poiana cu Narcise din Munţii Rodnei

Jandarmii montani din Rodna anunţă că la sfârşitul săptămânii trecute foarte mulţi turişti au vizitat Poiana cu Narcise. Şi la acest sfârşit de săptămână se preconizează din nou un val de persoane dornice să admire natura în această perioadă.

Jandarmii fac patrulări pe Muntele Saca, alături de rangerii Parcului Naţional Munţii Rodnei, pentru a fi la dispoziţia turiştilor.

Turiştii care vor să urce la altitudinea de 1.600 de metri, pentru a admira priveliştea, sunt avertizaţi că viperele au fost surprinse când se încălzeau la soare.

„Ca urmare trebuie să aveţi grijă şi la acest aspect, pentru a evita călcarea lor din greşeală. Astfel, trebuie să aveţi încălţăminte adecvată de tip bocanc, să aveţi grijă pe unde păşiţi, respectiv unde vă aşezaţi. În cazul în care sunteţi muşcat de o viperă, apelaţi imediat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, rămâneţi calm, reglaţi-vă respiraţia şi staţi întinşi iar capul şi bustul trebuie să fie mai ridicate astfel încât locul muşcăturii să fie sub nivelul inimii. Ulterior, victima trebuie să ajungă cât mai repede la un medic. În cazul unei muşcături cu inoculare de venin singura soluţie eficientă fiind administrarea de ser antiviperin”, transmit jandarmii montani din Rodna.

Narcisele se află în maximul perioadei de înflorire şi foarte multe persoane vor dori să viziteze poiana în aceste zile. Poiana cu Narcise este protejată de lege, ca urmare florile nu pot fi rupte sau scoase din rădăcină.

Rezervaţia naturală aflată în Munţii Rodnei are o suprafaţă de 5 ha şi reprezintă o poiană cu narcise (Narcissus angustifolius), protejată de lege, pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1.600 m, într-o asociaţie dominată de Barba Ursului.

Pe muntele Saca, din masivul cristalin al Rodnei, se poate ajunge plecând din localitatea Valea Vinului, situat la 8 km de Rodna Veche. Din Valea Vinului pleacă către muntele Saca două poteci mai accesibile: prima urcă spre vest spre Dealul Popii iar a doua urmăreşte Valea Secii şi apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii. Drumul până la Vârful Saca durează 3 ore din Valea Vinului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici