Avertisment Salvamont Argeş: Turiştii să renunţe la excursiile programate, ţinând cont de furtunile şi ploile prognozate

Salvamontiştii avertizează turiştii să renunţe la excursiile programate şi să se adăpostească în hoteluri şi pensiuni, ţinând cont de furtunile şi ploile prognozate. Mai mult, salvamontiştii susţin că există posibilitatea va avertizarea cod galben de vremea rea să fie înlocuită cu cod portocaliu.

128 afișări
Imaginea articolului Avertisment Salvamont Argeş: Turiştii să renunţe la excursiile programate, ţinând cont de furtunile şi ploile prognozate

Avertisment Salvamont Argeş: Turiştii să renunţe la excursiile programate, ţinând cont de furtunile şi ploile prognozate

”Este foarte posibil ca serviciile meteo să schimbe codul galben de ploi în cod portocaliu. Ploaia va începe sâmbătă la ora 16, iar duminică este posibil să existe nuclee de acumulare de 100 l/mp! O zonă vizată e chiar oraşul Curtea de Argeş. Atenţionaţi cabanierii să informeze turiştii, mai ales turiştii cu cort sau rulotă să se adăpostească în hoteluri sau pensiuni şi să renunţe la excursiile programate. Sub nicio formă să nu se campeze lângă albia pâraielor şi râurilor, nici la baza versanţilor, pe unde se pot forma viituri. De asemenea, deplasările sau campările în zonele de creastă trebuie evitate cu desăvârşire. Frontul de ploaie se va menţine consistent şi luni, intrând în diminuare abia de marţi seara”, scrie pe Facebook Salvamont Argeş.

Şi Salvamont Nucşoara atrage atenţia turiştilor care merg la munte cu rulota sau cortul să nu campeze lângă albiile râurilor sau pâraielor.

”Se anunţă instabilitate accentuată a vremii şi viituri. Săptămâna trecută, în zona noastră s-a înregistrat un deces şi mai multe grupuri de turişti au rămas izolate, adaugă Salvamont Nucşoara.

Potrivit Dispeceratului naţional al Salvamont România, peste 250 de salvamontişti vor fi în acest weeekend la datorie în bazele şi posturile Salvamont, pe cărările munţilor şi în zonele cu mare afluenţă turistică.

”Weekendul a debutat cu o zi de foc pentru salvamontiştii din întreaga ţară, în ultimele 24 de ore aceştia fiind solicitaţi să intervină la 17 apeluri de urgenţă. (...) Toate cele 17 evenimente în care au fost salvate 21 de persoane au fost soluţionale cu promptitudine de către salvamontişti, în două cazuri în care au existat condiţii meteo care au permis zborul, victimele cu afecţiuni medicale grave au fost predate elicopterelor SMURD, restul ambulanţelor SAJ sau SMURD”, arată Salvamont.

32 de judeţe intră începând de azi sub avertizare cod galben de furtună. Potrivit ANM, de sâmbătă ora 16.00 până luni ora 21.00 sunt aşteptate ploi şi instabilitate atmosferică accentuată.

În zonele deluroase şi montane, precum şi în Oltenia, Transilvania şi local în Muntenia, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 25...30 l/mp şi pe arii restrânse 50...70 l/mp.

Avertizarea este valabilă în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa Năsăud, Braşov, Buzău, Caraş Severin, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa,Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici