Avertismentul managerului Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”: Meningita este una dintre bolile care ucid cel mai rapid

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", spune despre meningită, boala care a răpus recent o elevă de la liceul ”Gheorghe Lazăr”, din Bucureşti, că este, în general, una dintre afecţiunile care ucid cel mai rapid, fără posibilitatea unor măsuri preventive

3551 afișări
Imaginea articolului Avertismentul managerului Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”: Meningita este una dintre bolile care ucid cel mai rapid

Avertismentul managerului Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”: Meningita este una dintre bolile care ucid cel mai rapid

Meningita este una dintre bolile care ucid cel mai rapid iar măsurile de prevenţie sunt aproape inexistente, avertizează specialiştii. Este ceea ce spune şi managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, medicul Adrian Streinu Cercel, într-o declaraţie făcută MEDIAFAX.

„Meningita, în general, este una dintre cele mai rapid-ucigătoare boli. (..) Este o boală infecţioasă care poate să recunoască mai mulţi agenţi care o pot determina. Sunt meningitele aşa-zise, purulente, care sunt date de bacterii, cum este meningococul, pneumococul. Sunt meningite cu aşa-zis lichid clar, care sunt date de virusuri sau de bacilul Koch, tuberculoză”, a mai spus Managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti.

Medicul a făcut şi un inventar al simptomelor bolii, înainte ca aceasta să poată fi diagnosticată.

„Ele se manifestă, în general, cu dureri intense de cap, febră, vărsături în jet, fără greaţă, iar orice pacient care are febră mare şi dureri atroce de cap, obligatoriu trebuie să se gândească la meningită şi să se prezinte de urgenţă la Boli Infecţioase”, a spus Adrian Streinu Cercel.

Specialistul avertizează că, în general, nu există măsuri care pot fi luate preventiv, doar dacă e cazul unui focar de infecţie.

„Când apare un focar, se face profilaxie cu antibiotice, dacă e vorba de meningite bacteriene”, spune Adrian Streinu Cercel.

Conform ultimelor date raportate de Centrul Naţional de Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2017 au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococică, din care 13 persoane au decedat, după cum se arată într-un comunicat de presă remis de Ministerul Sănătăţii.

Joi, o elevă de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală, confirmată cu meningită, a murit. Liceul a luat decizia suspendării cursurilor pentru ziua de vineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici