Avertizare! Alexandru Rafila: Nu orice fel de material poate fi folosit eficient pe post de mască

  • Autorităţile recomandă utilizarea de măşti artizanale
  • Nu orice material poate fi utilizat pentru realizarea măştilor
  • Alexandru Rafila spune că utilizarea măştilor de protecţie care nu sunt măşti autorizate medical este discutabilă
1452 afișări
Imaginea articolului Avertizare! Alexandru Rafila: Nu orice fel de material poate fi folosit eficient pe post de mască

Avertizare! Alexandru Rafila: Nu orice fel de material poate fi folosit eficient pe post de mască

Nu orice fel de material poate fi folosit eficient pe post de mască împotriva coronavirusului, declară la RFI preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.
 
Expertul afirmă pe de altă parte că înainte să oblige locuitorii să poarte mască de protecţie când ies din casă, autorităţile locale care au luat asemenea măsuri ar fi trebuit să asigure şi stocurile necesare pentru populaţie. El mai atrage atenţia că primăriile trebuie să spele cu detergent nu doar străzile principale, ci şi aleile secundare dintre blocuri.
 
Alexandru Rafila spune că „utilizarea măştilor de protecţie care nu sunt măşti autorizate medical, dacă vreţi, este discutabilă. Sigur că orice mască este o barieră în plus, barieră mecanică, dacă vreţi, în calea acestor micropicături care răspândesc infecţia, ele provin bineînţeles de la persoane bolnave. Părerea mea este că ar trebui să existe un soi de standardizare, adică nu orice fel de material, orice fel de obiect vestimentar îl foloseşti pe post de mască. Trebuie să fie dintr-un bumbac dens sau din alt material textil dens, să-ţi permită totuşi să respiri cu suficient de multă uşurinţă şi ceea ce este cel mai important, să se poată spăla şi călca, altfel, dacă o să folosim improvizat tot felul de lucruri, pe care nu putem să le spălăm, dimpotrivă, le vom încărca cu microorganisme din cavitatea bucală sau din căile respiratorii şi ulterior le vom refolosi sau le vom pune în diverse locuri în care pot veni şi alţii în contact cu ele, nu am făcut nimic. Deci în momentul când stabileşti o astfel de recomandare sau mai mult, obligaţie, trebuie să şi pui la dispoziţia beneficiarilor măşti sau măcar să le indici de unde să le cumpere".
 
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie atrage atenţia că eşarfele nu ajută prea mult împotriva coronavirusului: „Eşarfele, mai puţin. Există şi măşti, nu neapărat sanitare, măşti textile, care se pot refolosi, dar ele trebuie să poată fi spălate zilnic şi călcate şi dezinfectate".
 
El crede că înainte să oblige locuitorii să poarte mască de protecţie când ies din casă, autorităţile locale care au luat asemenea măsuri ar fi trebuit să asigure şi stocurile necesare pentru populaţie: "Ei trebuiau să se gândească la lucrul ăsta când au luat decizia, adică întâi pregăteşti din punct de vedere logistic şi după aceea iei decizia. Dacă întâi iei decizia şi după aceea te trezeşti în situaţia de a nu putea furniza nici măcar o indicaţie de unde poate omul să-şi cumpere o astfel de mască, nu creezi decât neîncredere într-o acţiune de genul ăsta".
 
În ce priveşte spălarea străzilor, Rafila a spus că, din referinţele pe care le are de la OMS sau din alte ţări care fac deja aceste lucruri, curăţarea străzilor cu detergent este suficientă pentru a îndepărta şi elimina riscul de infecţie: „Toată lumea insistă pe străzile mari, străzile principale, iar străzile mici, străzile de acces în apropierea blocurilor sunt chiar necurăţate. Deci cred că trebuie un lucru sistematic făcut, lumea trece mai puţin pe jos pe străzile mari, de obicei când intră sau ies din casă trec pe străzile mici, cu acelea ar fi trebuit să începem şi ulterior să ne concentrăm pe străzile mai mari, ca să le spălăm cu detergent".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici