Avertizare seismică pe iPhone. Cu cât timp înainte eşti anunţat de producerea unui cutremur

Institutul Român de Seismologie Aplicată (IRSA) şi App&Go au lansat prima aplicaţie de avertizare seismică pe Iphone, care anunţă eventualitatea unui cutremur de peste 4,8 grade cu 30 de secunde şi, respectiv, un minut înainte de producerea acestuia, potrivit unui comunicat.

2527 afișări
Imaginea articolului Avertizare seismică pe iPhone. Cu cât timp înainte eşti anunţat de producerea unui cutremur

Avertizare seismică pe iPhone. Cu cât timp înainte eşti anunţat de producerea unui cutremur (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Posesorii smartphone-ului, aflaţi în Bucureşti, pot fi informaţi despre eventualitatea unui cutremur cu 30 de secunde înainte de producerea acestuia, iar cei din Timişoara au un timp de reacţie de un minut.

Noul serviciul pe Iphone vine ca o actualizare a sistemelor de avertizare deja existente şi implementate de Institutul Român de Seismologie Aplicată: pager (avertizor individual şi colectiv), SMS prioritar pe mobil, transmisie GPRS, avertizare pe internet.

Cu o istorie de peste 10 ani în seismologie şi cu tehnologii de ultimă generaţie, IRSA deţine brevetul de invenţie pentru "Sistemul de avertizare şi informare seismică". De acum, acest sistem poate fi accesibil şi pe dispozitivele Iphone.

"Este cea mai eficientă formă de avertizare seismică, datorită conectivităţii de 24/7 la sistemul IRSA, permiţând utilizatorilor să ia la cunoştinţă despre apropierea iminentă a undei de şoc a unui cutremur de peste 4,8 grade pe scara Richter", spune Adrian Stanescu, Managing Partner App&Go Mobile.

Serviciul de avertizare seismică se găseşte pe Appstore, sub denumirea de "Alertă Cutremur Vrancea", şi funcţionează pe baza unui abonament lunar de 9,99 euro sau a unui abonament anual de 99,99 euro.

O funcţie suplimentară a aplicaţiei "Alertă Cutremur Vrancea" este Semaforul Seismic, un instrument de prognoză a riscului seismic folosit pentru indicarea probabilităţii de producere a unui cutremur în zona Vrancea. Semaforul Seismic funcţionează tot pe baza unui abonament lunar, în valoare de 4,99 euro, sau a unui abonament anual de 49,99 euro.

"Obiectivul principal al acestui serviciu este să protejeze vieţile oamenilor tocmai prin intermediul telefonului pe care ei îl posedă. Am lansat acest serviciu pe iPhone şi urmează să îl lansăm şi pe platforma de Android până în mai 2012", a declarat Adrian Stanescu, Managing Partner al App&Go Mobile.

Compania dezvoltatoare estimează că aplicaţia de avertizare seismică va avea, până la sfârşitul anului 2012, în jur de 10.000 de utilizatori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici