GALERIE FOTO  Avionul prezidenţial al lui Nicolae Ceauşescu şi aeronava lui Ion Iliescu vor fi vândute la licitaţie. Recorduri internaţionale de preţ

  • Două aeronave care au aparţinut fostului dictator Nicolae Ceauşescu şi ex-preşedintelui Ion Iliescu sunt scoase la vânzare.
  • În România este un eveniment-premieră.
  • La nivel internaţional, modele similare se vând pentru sume cuprinse între sute de mii şi milioane de dolari.
859 afișări
Imaginea articolului Avionul prezidenţial al lui Nicolae Ceauşescu şi aeronava lui Ion Iliescu vor fi vândute la licitaţie. Recorduri internaţionale de preţ

Avioane prezidenţiale în licitaţie

Pentru piaţa de profil reprezintă o premieră punerea în vânzare, prin licitaţie, a unor avioane prezidenţiale. În această seară, de la ora 18.30, în cadrul evenimentului „All-Star Game” sunt scoase la vânzare, prin licitaţia Artmark, două aeronave care au aparţinut fostului dictator Nicolae Ceauşescu şi ex-preşedintelui Ion Iliescu.

25.000 de euro este preţul de pornire al aeronavelor – „un preţ conservator raportat la valoarea tehnică pe care seria limitată de 9 avioane BAC o are pentru România şi pentru istoria tehnică a Blocului european estic, fără a mai vorbi de funcţiunea de protocol pentru care acestea au fost pregătite”.

În România este un eveniment-premieră, însă la nivel internaţional modele similare, avioane iconice sau purtătoare de istorie ce au aparţinut foştilor preşedinţi de stat, vedetelor sau care au jucat roluri importante în cinematografia mondială, sunt vândute la Case de Licitaţii pentru sume cuprinse între sute de mii şi milioane de dolari.

Astfel, în 2017 avionul Lockheed Jetstar, care a aparţinut lui Elvis Presley şi pe care l-a folosit la mijlocul anilor ’70, a fost adjudecat pentru suma de 430.000 de dolari, iar alte două modele din colecţia Regelui rock'n'roll-ului: Hound Dog II şi Convair 880, botezat „Lisa Marie” după fiica artistului, au fost cumpărate în bloc pentru 15 milioane de dolari în 2015.

280.000 de dolari a reprezentat suma de adjudecare, în 2013, pentru avionul pilotat de celebrul actor american Robert Redford în filmul Out of Africa, care a primit Premiul Oscar în 1986 pentru „Cel mai bun film”.

Biplanul De Havilland Gipsy Moth a fost adjudecat de către un cumpărător din Kenya, unde a fost setat filmul.

Listat de Guinness World Records drept cel mai uşor jet cu un singur motor din lume, avionul BD-J5 a fost cumpărat pentru 275.000 de euro în 2014. Avionul a jucat rolul principal alături de James Bond în celebra peliculă „Octopussy”.

Acestea sunt doar câteva dintre recordurile stabilite la nivel internaţional de aeronave-simbol, iar evenimentul online de joi seară dă posibilitatea tuturor celor pasionaţi de istorie sau aeronautică să între în posesia unei piese de colecţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici