Avocat: În anul electoral 2020 Guvernul liberal ne va pricopsi cu un nou recurs compensatoriu

Avocatul Adrian Toni Neacşu atrage atenţia că abrogarea „tembelă” a recursului compensatoriu este modul prin care Guvernul a dat mulţimii ce a dorit, dar că în anul electoral 2020, acelaşi guvern „ne va pricopsi” cu un nou recurs compensatoriu, pe care „îl vor vinde electoratului ca providenţial”.

1220 afișări
Imaginea articolului Avocat: În anul electoral 2020 Guvernul liberal ne va pricopsi cu un nou recurs compensatoriu

Avocat: În anul electoral 2020 Guvernul liberal ne va pricopsi cu un nou recurs compensatoriu

Adrian Toni Neacşu a scris, sâmbătă, pe Facebook, că „demagogia şi populismul transformă electoratul în biomasă”, referindu-se la abrogarea „tembelă” a recursului compensatoriu. Avocatul spune că este modul prin care Guvernul a dat populaţiei ceea ce a dorit, însă în anul 2020 vom avea o altă formă a aceleiaşi legi.

„În anul electoral 2020 guvernul liberal ne va pricopsi cu un nou recurs compensatoriu, pe care de data asta îl vor vinde electoratului ca fiind providenţial, şi în plus cu alte măsuri privind compensarea în bani a zilelor de puşcărie în condiţii mizere, retroactiv, de la 24 iulie 2012, care este data deciziei pilot a CEDO prin care s-a constatat că România nu respectă standardele minime corespunzătoare pentru deţinuţi. Ultimul proiect de acest fel, repede linşat de acelaşi electorat bine agitat de politicieni, i-a aparţinut ministrului Tudorel Toader (la începutul lui 2019) şi prevedea plata a câte 5 lei pentru fiecare zi de puşcărie în spaţii necorespunzătoare. Aceste măsuri de compensare financiară ne sunt cerute explicit de Consiliul Europei, fiind soluţia aplicată de toate ţările aflate în situaţia noastră (Italia - 8 euro/zi, Ungaria - 5 euro/zi, Bulgaria de 3 euro/zi)”, scrie Adrian Toni Neacşu.

Potrivit acestuia, în comunicarea publică de vineri a Comitetului delegaţiilor miniştrilor din cadrul CE se face referire expresă la obligaţia României de a lua „măsuri urgente pentru instituirea unui nou sistem de căi de atac conform Convenţiei, cu efect retroactiv, care să acopere toate cauzele similare pendinte în faţa Curţii Europene şi care pot fi introduse în faţa Curţii”.

„Altfel spus, România, cu populiştii la putere ori nu, să facă bine şi să dea bani. Sutele de cauze de la CEDO privind tratamentul inuman în închisorile din România sunt suspendate pe moment, dar abrogarea recursului compensatoriu ne întoarce în epoca de piatră a respectării drepturilor omului şi bănuiesc că va urma un nou val de plângeri pe acelaşi temei. Nemaiexistând nici măcar farsa unei compensări în zile toate persoanele care din 24 iulie 2012 au fost încarcerate în sistemul penitenciar românesc vor putea aglomera din nou Curtea Europeană cu solicitarea de despăgubiri”, mai scrie avocatul.

Neacşu mai spune că ministrul Predoiu a prezentat ceea ce a obţinut, respectiv „un răgaz până în martie 2020”, drept o mare victorie, „probabil cam în aceleaşi condiţii în care fosta ministră Raluca Prună recunoştea că a dus de nas CEDO şi i-a minţit cu privire la ce urma să facă România”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici