Avocat: Instanţa nu poate dispune încarcerarea lui Năstase fără o expertiză medico-legală

Instanţa nu poate dispune încarcerarea lui Adrian Năstase fără a avea la bază o expertiză medico-legală, pentru că niciun judecător nu poate să treacă peste actul medical, a declarat, marţi, avocatul Ion Cazacu, precizând că în cazul cererii IGPR nu ştie ce ar putea să dispună Tribunalul Bucureşti.

215 afișări
Imaginea articolului Avocat: Instanţa nu poate dispune încarcerarea lui Năstase fără o expertiză medico-legală

Avocat: Instanţa nu poate dispune încarcerarea lui Năstase fără o expertiză medico-legală (Imagine: Shutterstock)

Tribunalul Bucureşti a judecat solicitarea făcute de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) prin care instituţia cere lămuriri instanţei în legătură cu procedurile care trebuie urmate privind punerea în aplicare a mandatului de executare emis pe numele lui Adrian Năstase.

Avocaţii lui Adrian Năstase au formulat mai multe cereri şi au ridicat unele excepţii, toate fiind respinse de instanţa de judecată. Printre altele, avocaţii au arătat că Adrian Năstase trebuie să fie obligatoriu prezent la şedinţa în care se discută cererea IGPR.

Totodată, avocaţii lui Năstase au arătat că poliţiştii şi, ulterior, judecătorul delegat cu punerea în executare a mandatului lui Năstase nu au precizat clar ce solicită instanţei de judecată. Avocaţii au arătat că din raportul transmis de către IGPR judecătorului delegat Marino Marin nu reiese decât că ofiţerii constată faptul că a fost întreruptă procedura de punere în aplicare a mandatului de executare din cauza tentativei de sinucidere a lui Adrian Năstase, context în care au procedat prin ducerea acestuia la un spital civil.

Avocaţii au arătat că judecătorul delegat Marino Marin nu a făcut decât să întocmească un referat prin care să preia raportul poliţiştilor, pe care l-a înaintat ulterior instanţei de executare, Tribunalul Bucureşti, dar fără a face solicitări exprese cu privire la ce ar trebui să pronunţe instanţa.

În acest context, avocaţii au arătat că acţiunea de marţi nu îndeplineşte unele criterii legale de formă şi nici de fond, tribunalul fiind practic pus în situaţia în care nu ar avea solicitare asupra căreia să se pronunţe.

Avocaţii au cerut judecătoarei Georgiana Tudor să constate că au fost îndepliniţi doar primii doi paşi din procedura punerii în executare a mandatului în cazul lui Năstase, respectiv arestarea lui Năstase în vederea încarcerării şi înmânarea acestuia, potrivit legii, a unui exemplar al deciziei de condamnare definitivă. Aceştia au precizat că cel de-al treilea pas, respectiv procedura conducerii condamnatului arestat şi depunerea acestuia într-un centru de detenţie, nu a mai avut loc din cauza tentativei de sinucidere a lui Năstase.

Tribunalul Bucureşti a rămas în pronunţare cu privire la aceste aspecte, anunţând că va lua marţi o decizie în acest caz.

La ieşirea din sala de judecată, avocatul lui Năstase a spus că în opinia sa, niciun judecător din România nu poate dispune încarcerarea fără a avea la bază o expertiză medico-legală, dată fiind situaţia actuală.

"Eu vă spun cu sinceritate că nu ştiu ce poate decide Tribunalul la acest moment. Probabil că o să spună cum a spus Poliţia: «Dispuneţi în consecinţă». Nu poate dispune încarcerarea la penitenciar, pentru că, în opinia mea, instanţa nu poate să constate decât că există un caz de împiedicare, iar cazul de împiedicare aici este cazul medical. Mai mult de atât nu poate să constate. Instanţa poate ordona încarcerarea sa la penitenciar în baza unei expertize medico-legale, pentru că niciun judecător din această lume nu poate să treacă peste actul medical. El poate să cenzureze actul medical solicitând o expertiză medico-legală. Expertiza medico-legală este singura care dă dreptul chiar şi judecătorului delegat cu executarea să spună «omul ăsta este transferabil» şi, doi, «omul ăsta suportă regimul de detenţie»", a precizat Cazacu.

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul calităţii". Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat în 21 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici