Avocatul Poporului: Sărăcia, educaţia şi lipsa monitorizării vieţii de familie, cauze ale abuzului asupra copilului

Sărăcia, educaţia precară, migraţia părinţilor şi lipsa supravegherii vieţii de familie de către instituţii sunt cauze ale abuzului asupra copilului, a declarat duminică, la deschiderea Conferinţei internaţionale privind abuzul şi neglijarea copilului, adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea.

204 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului: Sărăcia, educaţia şi lipsa monitorizării vieţii de familie, cauze ale abuzului asupra copilului

Avocatul Poporului: Sărăcia, educaţia şi lipsa monitorizării vieţii de familie, cauze ale abuzului asupra copilului

Ionel Oprea, adjunctul Avocatului Poporului pentru domeniul - drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor şi persoanelor cu handicap, a declarat că problemele cu care se confruntă ţara noastră în aceste zone sunt esenţiale pentru dezvoltarea naţiunii române.

Referindu-se la abuzurile asupra copilului, demnitarul a spus că a identificat o serie de cauze din perspectiva familiei sau şi din cea a instituţiilor statului.

Ionel Oprea a arătat că sărăcia, lipsa supravegherii vieţii de familie de către instituţiile specializate ale statului şi faptul că peste trei milioane de români au migrat în străinătate constituie principalele cauze ale abuzului asupra minorului.

Pe de altă parte, el a precizat că a identificat o serie de motive şi la nivelul instituţiilor: personal insuficient, salarizarea necorespunzătoare şi personal neprofesionist, în special în mediul rural.

"De fiecare dată, rog insistent instituţiile abilitate ale statului să se gândească la soluţii pentru specializarea asistenţilor sociali. În vizitele mele pe teren am găsit multe familii cu probleme majore, dar care nu au mai fost vizitate de ani de zile de un asistent social sau de cineva de la primărie. Cred că de multe ori este vorba de neimplicarea autorităţilor locale în monitorizarea familiilor cu probleme", a spus adjunctul Avocatului Poporului.

Ionel Oprea a spus că este nevoie să se pună un accent mai important pe prevenire, dar şi de o strategie politică a statului privind dreptul la muncă, la educaţie, sănătate, precum şi rolul familiei.

De asemenea, el a vorbit şi despre lipsa implicării poliţistului în apărarea drepturilor copilului, arătând că ar fi nevoie de un segment specializat de poliţişti în problematica copilului.

Societatea Internaţională pentru Prevenirea Abuzului şi Neglijării Copilului (ISPCAN) şi Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) organizează, pentru prima oară în România, a 14-a Conferinţă Regională Europeana ISPCAN, între 27 şi 30 septembrie.

Tema evenimentului din acest an este: "În primul rând copiii! Răspunsuri intersectoriale şi de colaborare la abuzul, neglijarea şi exploatarea copilului", ea urmând să fie dezbătută de peste 400 de specialişti internaţionali, din sănătate, asistenţă socială şi medicală, psihologie şi justiţie din 52 de ţări de pe toate continentele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici