Avocatul Poporului solicită montarea de radare fixe între localităţi

Avocatul Poporului, Renate Weber, a emis o serie de recomandări pentru creşterea gradului de siguranţă a participanţilor la trafic, printre care se numără şi montarea de radare fixe în zonele intens circulate. Totodată, instituţia recomandă introducerea în programa şcolară a educaţiei rutiere.

4178 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului solicită montarea de radare fixe între localităţi

Avocatul poporului solicită montarea de radare fixe între localităţi

„Avocatul Poporului solicită autorităţilor competente, prin Recomandări, să ia măsuri urgente pentru creşterea siguranţei participanţilor la trafic. Urmare a apariţiei unor statistici potrivit cărora România este pe primul loc în Europa la numărul de accidente de circulaţie grave, Avocatul Poporului a emis o serie de Recomandări autorităţilor centrale, în care solicită măsuri urgente în vederea creşterii gradului de siguranţă a participanţilor la trafic. Dorind să analizeze cauzele acestor accidente grave, iniţial Avocatul Poporului a solicitat lămuriri Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi Companiei Naţionale de Căi Ferate ’’CFR’’ S.A., dar răspunsurile oferite nu au avut darul de a clarifica modul concret în care aceste autorităţi îşi propun să combată fenomenul accidentelor rutiere”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Printre recomandările Avocatului Poporului se numără montarea de radare fixe între localităţi şi la intrarea în localităţi, mai ales pe drumurile cu circulaţie intensă.

„ În cadrul Recomandărilor emise, Avocatul Poporului solicită Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratului General al Poliţiei Române să aibă în vedere, între altele, montarea de parapeţi în zonele abrupte; repararea urgentă a drumurilor, pasajelor rutiere, podurilor şi viaductelor aflate în stare de degradare; montarea de separatoare de sens, în special în curbe şi în zonele în care se pot atinge viteze mari; montarea de radare fixe între localităţi şi la intrarea în localităţi, mai ales pe drumurile cu circulaţie intensă şi pe autostrăzi; dublarea semnelor de circulaţie, prin practicarea de marcaje rutiere vizibile pe carosabil; identificarea rapidă a unor soluţii pentru descongestionarea traficului în zonele în care acesta se blochează în mod frecvent”, transmite instituţia.

O altă recomandare prevede asigurarea în programa şcolară a educaţiei rutiere.

„Ministerului Educaţiei Naţionale i se solicită, între altele, să asigure, prin programa şcolară, educaţia rutieră a preşcolarilor şi elevilor din învăţământul preuniversitar; să asigure, în unităţile de învăţământ specializate, pregătirea cursanţilor în vederea obţinerii permisului de conducere. Ministerul Sănătăţii va trebui să urmărească exercitarea atribuţiilor ce i-au fost conferite în privinţa elaborării de norme referitoare la examinarea medicală a candidaţilor la examenul pentru obţinerea permisului de conducere; în privinţa stabilirii măsurilor ce trebuie luate de unităţile sanitare, în scopul prevenirii accidentelor de circulaţie generate de cauze medicale; a stabilirii semnului distinctiv ce se aplică pe ambalajul medicamentelor contraindicate conducerii vehiculelor. În context, Ministerul Sănătăţii va trebui să identifice rapid soluţii care să contribuie la îmbunătăţirea legislaţiei în domeniu şi care să contribuie la reducerea imediată a numărului de accidente rutiere şi a creşterii gradului de siguranţă în trafic”, se mai arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici