Avocatul Poporului va decide dacă sesizează CCR în legătură cu legea care interzice unui condamnat penal să facă parte din Guvern, după învestirea noului Executiv

Avocatul Poporului anunţă că va decide dacă sesizează CCR în legătură cu constituţionalitatea legii care interzice condamnaţilor penal să facă parte din Guvern după învestirea noului Executiv.

908 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului va decide dacă sesizează CCR în legătură cu legea care interzice unui condamnat penal să facă parte din Guvern, după învestirea noului Executiv

Avocatul Poporului: Sesizarea CCR în legătură cu legea care interzice un condamnat în Guvern, posibil după învestire (Imagine: Victor Ciupuliga/ Foto Mediafax)

"În ultimele zile, Avocatul Poporului a primit o serie de petiţii având ca obiect art. 2 din Legea nr. 90/2001. În acelaşi timp a constatat apariţia în spaţiul public a unor dezbateri politice cu privire la subiectul sus-menţionat. În acest context, Avocatul Poporului precizează că decizia privind constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001 va fi luată după finalizarea procesului politic şi instituţional de învestire a viitorului Guvern", transmite instituţia printr-un comunicat de presă.

Marţi, Avocatul Poporului anunţa că Serviciul Contencios Constituţional analizează oportunitatea sesizării Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte legea care interzice condamnaţilor penal să facă parte din Guvern.

"În urma dezbaterilor din mass-media legate de unele prevederi ale Legii nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor şi pentru evitarea oricăror speculaţii, Avocatul Poporului precizează că Serviciul Contencios Constituţional a fost însărcinat să analizeze oportunitatea sesizării din oficiu a Avocatului Poporului cu privire la problematica generată de unele prevederi ale Legii sus-menţionate. Avocatul Poporului precizează că orice demersuri va întreprinde în perioada următoare, acestea vor fi în conformitate cu Constituţia şi legile statului", potrivit unui comunicat de presă al Avocatului Poporului, remis marţi MEDIAFAX.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că legea care interzice unor persoane condamnate penal să facă parte din Executiv, care ar putea fi atacată de Avocatul Poporului la CCR, este "o chestiune secundară”, deoarece a anunţat’’ criteriile de integritate pe care trebuie să le respecte viitorul premier înainte de alegeri.

"Criteriile de integritate rămân în picioare", a spus Klaus Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici