BACALAUREAT 2011: Luni, prima zi de examen cu măsuri sporite de securitate. Vezi tot calendarul probelor

Examenul de bacalaureat începe luni, oficialii Ministerului Educaţiei anunţând măsuri stricte pentru organizare şi desfăşurare, în scopul eliminării posibilităţilor de fraudă.

4376 afișări
Imaginea articolului BACALAUREAT 2011: Luni, prima zi de examen cu măsuri sporite de securitate. Vezi tot calendarul probelor

BACALAUREAT 2011: Luni, prima zi de examen cu măsuri sporite de securitate (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Examenul de bacalaureat începe în 6-8 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Pentru susţinerea acestei probe s-au înscris peste 210.000 elevi, repartizaţi în 1.398 centre de examen, informează MECTS, duminică.

Următoarea probă va fi cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă şi ucraineană -, în perioada 8-10 iunie.

Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, au fost elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE). Acestea cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru bacalaureat. Subiectele au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional.

Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat şi cu grila cuprinsă în procedurile elaborate şi transmise de CNEE. Suplimentul descriptiv al certificatului de competenţă conţine descrierea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă ale candidatului şi se va completa în conformitate cu nivelul acordat candidatului.

Proba D de evaluare a compeţentelor digitale era programată să înceapă în 13 iunie, dar MECTS a decis schimbarea datei pentru 10 iunie, întrucât zilele de 12 şi 13 iunie sunt libere cu ocazia Sărbătorii de Rusalii, potrivit Codului Muncii.

Perioada alocată desfăşurării probei D se menţine la cinci zile.

Următoarea probă este cea de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, care se va derula în intervalul 20-23 iunie.

Pentru susţinerea probelor orale la bacalaureat, candidaţii vor intra în sala de examen în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă.

Este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare, în caz contrar candidatul va fi eliminat din examen de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu.

Ca pocedură, candidatul va extrage un bilet şi va primi hârtie ştampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecărui candidat i se acordă câte 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10 - 15 minute.

Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat, precizează Ministerul Educaţiei.

Probele scrise de la bacalaureat încep în 27 iunie cu Limba şi literatura română, în 28 iunie este progamată testarea la Limba şi literatura maternă, în 29 iunie va fi susţinută proba obligatorie a profilului şi în 1 iulie proba la alegere a profilului şi specializării.

În 3 iulie vor fi afişate rezultatele, în 4 iulie vor putea fi depuse eventualele contestaţii, care vor fi rezolvate în 5 - 7 iulie, urmând ca în 8 iulie să fie afişate rezultatele finale.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, afirma, în 6 mai, că la examenele de bacalaureat din acest an nu se va mai copia şi avertiza că "dacă alţii nu vor fi vigilenţi", ce s-a întâmplat în vămi se va întâmpla şi în educaţie.

Măsurile de securitate pentru eliminarea fraudei la examenul de bacalaureat au fost anunţate de ministrul Funeriu în 24 mai.

Demnitarul spunea că aceste măsuri au fost sporite şi că cei care copiază vor fi şi mai drastic sancţionaţi, urmând să fie eliminaţi şi să primească interdicţie de a participa la două sesiuni ulterioare.

Astfel, un candidat eliminat la examenul din vara lui 2011 pentru că a fost prins copiind nu va mai putea participa la sesiunea din toamna lui 2011 şi nici la cea din vara lui 2012. Ei vor avea dreptul să se înscrie abia la sesiunea de bacalaureat din toamna lui 2012.

Candidaţii care au fost eliminaţi la bacalaureatul din sesiunile precedente întrucât au fost prinşi copiind pot participa la examenul din 2011, a precizat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Oana Badea.

Totodată, Ministerul Educaţiei va institui, la fel ca anul trecut, o linie verde pentru semnalarea tuturor tentativelor şi cazurilor de potenţială fraudare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici