BACALAUREAT 2013: Doi candidaţi, eliminaţi pentru tentativă de fraudă la bacalaureatul olimpicilor

Peste 200 de candidaţi au susţinut, luni, proba scrisă la limba şi literatura română din cadrul bacalaureatului special pentru absolvenţii participanţi la loturile naţionale lărgite ce se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale, doi fiind eliminaţi pentru tentativă de fraudă.

455 afișări
Imaginea articolului BACALAUREAT 2013: Doi candidaţi, eliminaţi pentru tentativă de fraudă la bacalaureatul olimpicilor

BACALAUREAT 2013: Doi candidaţi, eliminaţi pentru tentativă de fraudă la bacalaureatul olimpicilor (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Potrivit Ministerului Educaţiei, la proba de luni au participat, începând cu ora 9.00, un număr de 209 candidaţi, dintre care doi au fost eliminaţi, pentru tentativă de fraudă.

În comparaţie cu anii precedenţi, un element de noutate în 2013 l-a reprezentat introducerea a două tipuri de subiecte a căror structură a fost concepută în funcţie de filiera urmată de absolvenţi.

Astfel, filiera teoretică, profilul uman şi filiera vocaţională, profilul pedagogic, au avut aceeaşi variantă de subiect, deoarece numărul de ore dedicat disciplinei Limba şi literatura română a fost mai mare decât la celelalte specializări, precizează Ministerul Educaţiei.

O variantă diferită de subiect, realizată pe baza programei de examen, a fost creată pentru filiera teoretică, profilul real, filiera tehnologică şi filiera vocaţională, toate celelalte profiluri, în afara celui pedagogic. Aceste profiluri şi filiere au prevăzute, prin planul cadru, un număr mai mic de ore la disciplina Limba şi literatura română.

Un alt element de noutate l-a constituit eliminarea textului aforistic/critic, folosit ca suport în cadrul subiectului al II-lea, deoarece scopul acestui tip de item îl constituie demonstrarea competenţelor de argumentare, în scris, a unor opinii, în diverse situaţii de comunicare.

Modificarea a fost determinată, precizează ministerul, de constatarea că, de cele mai multe ori, receptarea textului-suport folosit la acest subiect îi punea în dificultate pe foarte mulţi dintre candidaţi. Aceştia se concentrau pe ideea formulată în citat (de cele mai multe ori înţeleasă greşit), şi nu pe formularea propriei opinii despre problematica pusă în discuţie, a mai spus sursa citată, precizând astfel că a fost eliminată, astfel, posibilitatea de confuzie, candidaţii fiind conduşi, prin cerinţă, către formularea unei opinii personale, pe care să o dezvolte prin două argumente.

Mai mult decât atât, arată Ministerul Educaţiei, s-au creat premisele raportării candidaţilor la aspecte din viaţa reală, la situaţii de comunicare ce aparţin universului contemporan, combătându-se reproducerea de texte învăţate "pe de rost".

Bacalaureatul olimpicilor continuă marţi cu proba obligatorie a profilului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici