BACALAUREAT 2013: Rezultatele la proba orală de limba română

Potrivit raportului Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), până în 63 la sută dintre cei aproape 150.000 de candidaţi la bacalaureat înscrişi la proba orală de limba română au obţinut certificatul de utilizator experimentat, şase fiind eliminaţi pentru tentative de fraudă.

6325 afișări
Imaginea articolului BACALAUREAT 2013: Rezultatele la proba orală de limba română

BAC 2013: Cât la sută dintre candidaţii la BACALAUREAT au obţinut certificatul de utilizator avansat al limbii române (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

La prima probă din bacalaureat - evaluarea competenţelor de comunicare în limba română - au fost înscrişi 149.717 de elevi, iar 3.920 (2,62 la sută) au absentat.

Cei mai mulţi candidaţi - 94.106 (62,86 la sută din totalul celor înscrişi) - au obţinut certificatul de utilizator experimentat, 35.010 (23,38 la sută) au obţinut certificatul de utilizator avansat, iar 16.675 (11,14 la sută) au primit certificat de utilizator de nivel mediu.

Şase elevi au fost eliminaţi din examen pentru tentative de fraudă.

Prin raportarea numărului de utilizatori experimentaţi la numărul total de elevi evaluaţi în fiecare judeţ în parte, a rezultat următoarea situaţie statistică: peste 70 la sută au fost în judeţe ca Prahova (77,69 la sută), Braşov (76,31 la sută), Buzău (73,50 la sută), Brăila (72,04 la sută) şi Iaşi (70,32 la sută), în timp ce judeţe unde s-au înregistrat procente sub 45 la sută sunt Covasna (40,58 la sută), Harghita (41,37 la sută) şi Ilfov (43,16 la sută).

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat şi cu grila cuprinsă în procedurile elaborate şi transmise de CNEE.

Proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă şi ucraineană - este programată între 12 şi 14 iunie 2013.

Următoarea probă din această sesiune vizează evaluarea competenţelor digitale şi se va desfăşura în perioada 17 - 21 iunie.

Bacalaureatul 2013 a început luni cu proba orală la limba română, iar ultima probă este programată în 5 iulie.

Anul acesta, la examen s-au înscris 187.898 de candidaţi, dintre care 147.830 din promoţia actuală, în scădere faţă de ultimii ani.

În 2011, când a început să se ia măsura supravegherii video la bacalaureat, promovabilitatea în prima sesiune a fost de 44,47 la sută la nivel naţional, înaintea soluţionării contestaţiilor, pentru ca în 2012 să scadă la 43,04 la sută, în aceleaşi condiţii de supraveghere contra fraudei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici