BACALAUREAT 2013: SUBIECTELE la proba scrisă de Limba română, sesiunea a II-a - FOTO

Peste 55.000 de absolvenţi de liceu susţin luni prima probă scrisă din sesiunea a doua a examenului de bacalaureat, la Limba şi literatura română. La sesiunea august-septembrie a examenului de bacalaureat s-au înscris 55.741 de candidaţi pentru susţinerea probei scrise de Limba şi literatura română.

7024 afișări
Imaginea articolului BACALAUREAT 2013: SUBIECTELE la proba scrisă de Limba română, sesiunea a II-a - FOTO

BACALAUREAT 2013: SESIUNEA A DOUA continuă, luni, cu proba scrisă la Limba română (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

SUBIECTE BACALAUREAT 2013:

Candidaţii au avut de rezolvat varianta de subiecte cu numărul opt la proba scrisă la Limba şi literatura română susţinută luni.

La primul subiect, pe un fragment din nuvela "Budulea Taichii" a lui Ioan Slavici, candidaţii au avut de rezolvat mai multe cerinţe vizând cunoştinţe de vocabular, limbă română şi gramatică.

Cerinţa de la punctul 1 al primului subiect a fost să fie dat câte un sinonom potrivit pentru sensul din text al cuvintelor "ştiam" şi "uimirea".

La punctul 2 al primului subiect s-a cerut explicarea rolului cratimei în secvenţa "dar se-nţelege".

Candidaţii au avut, la punctul trei, de făcut un enunţ în care să folosească o locuţiune sau expresie care să conţină substantivul "nume".

La punctul patru, candidaţii la bacalaureat trebuiau să menţioneze tipul de perspectivă narativă din textul dat şi apoi să precizeze două motive literare identice din acelaşi fragment.

În plus, elevii au avut de selectat două secvenţe din text care fixează dimensiunea temporală, apoi să prezinte rolul verbelor la timpul imperfect, să ilustreze cu exemple două trăsături ale genului epic şi să comenteze în 60-100 de cuvinte, respectiv 6 sau 10 rânduri, o secvenţă din textul: "De-mi părea bine? Dar se-nţelege că-mi părea bine. Când mi-l aduc aminte pe dânsul, mi se desfăşoară înaintea ochilor întreaga lume a tinereţelor, cu toate farmecele ei, acuma perdute pentru totdeauna; şi niciunul dintre noi toţi, care împreună am trecut prin acea lume, nu poate să se gândească la tinereţele sale fără ca să-i treacă, aşezat, retras şi întotdeauna înţelept, Budulea Taichii de dinaintea ochilor, pentru că Budulea nu era numai al Taichii, ci şi al nostru al tuturora".

La al doilea subiect la Limba şi literatura română, cerinţa a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte, respectiv 15-30 de rânduri, despre importanţa comunicării pentru succesul muncii în echipă.

Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte, respectiv două - trei pagini în care trebuia prezentată relaţia dintre două personaje dintr-o comedie studiată.

Pentru fiecare subiect rezolvat corect candidaţii primesc câte 30 de puncte, 10 puncte fiind acordate din oficiu.

Absolvenţii de liceu au susţinut luni prima probă scrisă din sesiunea a doua a examenului de bacalaureat, la Limba şi literatura română.

Examenul va continua marţi 27 august cu proba scrisă la limba şi literatura maternă, miercuri 28 august cu proba obligatorie a profilului şi vineri 30 august cu proba la alegere a profilului şi specializării.

Pentru proba obligatorie a profilului, care va fi susţinută miercuri 28 august, s-au înscris 56.546 de candidaţi, dintre care 51.940 vor da testul scris la Matematică şi 4.606 la Istorie.

Ultima probă a examenului de bacalaureat din acest an - cea la alegere a profilului şi specializării - va fi susţinută vineri 30 august. La acestă probă s-au înscris 53.837 de absolvenţi, dintre care 31.119 vor da testul la Biologie, 11.870 la Geografie, 6.026 la Fizică, 3.549 la Chimie, 383 la Informatică, 300 la Logică, 193 la Economie, 176 la Psihologie, 142 la Sociologie şi 79 la Filosofie.

Primele rezultate vor fi afişate în 2 septembrie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. În 3-4 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 5 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

La sesiunea de toamnă a examenului naţional de bacalaureat s-au înscris peste 87.000 de absolvenţi de liceu, 67 la sută fiind din promoţia 2012-2013, iar restul din promoţii anterioare, potrivit Ministerului Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că le-a cerut inspectorilor şcolari "să nu aibă vreo emoţie dacă întâlnesc o situaţie de fraudă" la probele scrise de la examen de bacalaureat care încep luni şi să raporteze imediat orice nereguli.

Pricopie a solicitat respectarea metodologiei de examen şi fermitate din partea inspectorilor şcolari în raportarea eventualelor cazuri de fraudă.

"Sper să nu avem surprize şi dacă vom aveam vom interveni fără niciun fel de ezitare. Le-am spus inspectorilor să nu aibă vreo emoţie dacă întâlnesc vreo situaţie de fraudă. Primul lucru pe care îl fac, anunţă Ministerul Educaţiei, al doilea lucru pe care îl fac, anunţă poliţia locală", a spus Pricopie.

De asemenea, ministrul Educaţiei a solicitat să se verifice ca în toate sălile de examen să funcţioneze camerele de supraveghere, acestea să încadreze bine sala şi înregistrările să fie bine păstrate, pentru o eventuală sesizare privind nereguli.

"Am insistat foarte mult ca înregistrările video să existe, să fie bine încadrată sala, nu doar un unghi din sală. Pe de altă parte, să existe monitorizare în timp real din partea fiecărui centru şi să existe conservarea acelei înregistrări, pentru eventualitatea în care avem vreo sesizare în raport cu o anumită sală", a spus Pricopie.

De asemenea, ministrul le-a cerut inspectorilor generali să ţină legătura cu autorităţuile locale, pentru a asigura prezenţa poliţişilor locali şi a salvării, în cazul unor eventuale probleme.

Prima sesiune a bacalaureatului de anul acesta, din iunie-iulie, a fost marcată de un imens scandal generat de anchetele privind suspiciuni de fraudă, care a avut în centru situaţia de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală.

În 23 august, procurorii Parchetului Capitalei i-au trimis în judecată în acest dosar pe Costica Vărzaru, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu", pe Mimioza Maria Vulcu, fosta vicepreşedintă a comisiei de examen, pe Elena Dumitru, secretara liceului şi pe Gina Ciontu, membră în comitetul de părinţi.

Procurorii continuă cercetările pentru presupuse fapte de corupţie, într-un dosar separat, în cazul unor profesori supraveghetori şi elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Bolintineanu" în prima sesiune.

Promovabilitatea la bacalaureat în prima sesiune a fost de 55,4 la sută înaintea contestaţiilor şi de 56,4 la sută după soluţionarea acestora.

Dintre absolvenţii clasei a XII-a, în prima sesiune au promovat examenul 99.056 de candidaţi, adică 56,4 la sută din totalul lor. Medii de trecere au obţinut 63,1 la sută, respectiv 87.197 de candidaţi din promoţia 2012 - 2013, şi 31,7 la sută, respectiv 11.859, din promoţiile anterioare.

Pentru filiera teoretică, procentul de promovare a fost de 83,62 la sută, pentru filiera vocaţională - 72,96 la sută, iar pentru cea tehnologică - 37,32 la sută.

În prima sesiune a bacalaureatului s-au înscris 188.842 de candidaţi şi s-au prezentat 175.513, dintre care 320 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Procentul de promovabilitate în cea de-a doua sesiune de bacalaureat din 2012 a fost de 24,3 la sută înaintea contestaţiilor şi 25,49 la sută după soluţionarea contestaţiilor.

În a doua sesiune din 2012 au promovat bacalaureatul 21.701 elevi, din 85.146 de candidaţi care au susţinut examenul. Niciun candidat nu a obţinut media 10, iar 63.206 elevi au fost respinşi. De asemenea, 14.296 de elevi nu s-au prezentat, iar 239 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Procentele de promovare a bacalaureatului au scăzut considerabil începând din 2011, odată cu introducerea sistemului de supraveghere video în şcoli.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici