BACALAUREAT 2014 - Pricopie: Absolvenţii care nu au promovat bacalaureatul vor fi sprijiniţi

Absolvenţii care nu au promovat bacalaureatul vor fi sprijiniţi să obţină performanţă în viitor, a declarat duminică ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, după ce aproximativ 40% dintre cei aproape 150.000 de absolvenţi care s-au prezentat la probele nu au reuşit să obţină media 6 de promovare.

748 afișări
Imaginea articolului BACALAUREAT 2014 - Pricopie: Absolvenţii care nu au promovat bacalaureatul vor fi sprijiniţi

Remus Pricopie (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)

Ministerul Educaţiei a centralizat duminică, până la ora 17.00, 99,62% din rezultatele obţinute la bacalaureat. Potrivit acestor date, 59,18% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat bacalaureatul. Promovabilitatea este mai mare cu 3% comparativ cu situaţia parţială centralizată în iulie 2013.

"Felicitări tuturor absolvenţilor de liceu, care au susţinut, zilele acestea, examenul de Bacalaureat! Le urez succes pe mai departe celor care au promovat şi, totodată, îi încurajez pe cei care nu s-au pregătit suficient să-şi păstreze încrederea în forţele proprii şi să înveţe mai mult pentru următoarele sesiuni de examen", a spus ministrul Remus Pricopie, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei transmis agenţiei MEDIAFAX.

Ministrul Educaţiei a precizat că rezultatele acestui examen reflectă munca depusă atât de elevi, cât şi de profesori de-a lungul celor patru ani de liceu.

"Există, desigur, o departajare în funcţie de performanţe, dar este foarte important că elevii care nu au promovat Bacalaureatul în sesiunea de vară vor fi sprijiniţi pentru a obţine performanţă în viitor. Ei nu sunt şi nu trebuie să se simtă abandonaţi", a mai spus Remus Pricopie.

Candidaţii care au susţinut examenul de bacalaureat în sesiunea iunie - iulie află luni notele obţinute la probele scrise şi media de absolvire, acestea urmând să fie afişate la şcoli, până la ora 12.00. Candidaţii nemulţumiţi de rezultate vor putea depune contestaţii tot luni, între orele 12.00 şi 16.00, la cele patru probe scrise de la bacalaureat.

Contestaţiile vor fi soluţionate în perioada 8-10 iulie, iar rezultatele finale ale primei sesiuni a examenului de bacalaureat din acest an vor fi făcute publice vineri 11 iulie.

Media minimă de promovare, pe disciplină, este 5, iar media finală, totală, a tuturor disciplinelor, necesară pentru promovarea bacalaureatului, este minimum 6.

La prima sesiune a examenului de bacalaureat s-au înscris 161.682 de absolvenţi şi s-au prezentat 150.682. Alţi 11.000 de candidaţi au absentat, iar 273 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Anul trecut, la sesiunea iunie - iulie a bacalaureatului, promovabilitatea a fost de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, înaintea contestaţiilor. În 2013 au promovat bacalaureatul 62 la sută dintre absolvenţii de clasa a XII-a din promoţia 2012 - 2013 şi 30,6 la sută din absolvenţii promoţiilor anterioare.

După soluţionarea contestaţiilor, promovabilitatea la nivel naţional a crescut cu un procent, la 56,44%, 63,1 la sută dintre absolvenţii promoţiei 2012 - 2013 şi 31,7 la sută dintre absolvenţii promoţiilor anterioare promovând examenul.

În 2013 au susţinut examenul de bacalaureat 175.513 absolvenţi şi au promovat, după soluţionarea contestaţiilor, 99.060 dintre aceştia (56,44%).

Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea; au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.

Candidaţii care au fost eliminaţi din examen nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2014 va avea loc în perioada 18-29 august, în 4 septembrie fiind programată afişarea rezultatelor finale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici