BACALAUREAT 2014: SUBIECTELE la istorie

Subiecte BAC 2014 istorie. Elevii au susţinut miercuri cu proba scrisă obligatorie a profilului, la istorie.

37918 afișări
Imaginea articolului BACALAUREAT 2014: SUBIECTELE la istorie

BACALAUREAT 2014: SUBIECTELE la istorie

Un eseu despre rolul spaţiului românesc în relaţiile internaţionale din secolele al XIV-lea - al XVIII-lea şi 13 întrebări din trei fragmente din "O istorie sinceră a poporului român", "Istoria României" şi "O istorie a românilor" au fost subiectele la istorie de la bacalaureat, profilul umanist.

SUBIECTE BAC ISTORIE

Candidaţii de la filiera teoretică - profilul umanist şi cei de la filiera vocaţională - profilurile artistic, sportiv, pedagogic şi teologic au avut de rezolvat, la proba scrisă de la istorie, trei subiecte cu mai multe cerinţe, notate cu câte 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.

Primul subiect a avut şapte cerinţe, legate de un fragment din "O istorie sinceră a poporului român", de F. Constantiniu, şi "Istoria României", de M. Bărbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, Ş. Papacostea şi P. Teodor. Candidaţii trebuiau să răspunsă la următoarele cerinţe: proiectul politic precizat în primul fragment (2 puncte); secolul la care se referă informaţiile din al doilea text (2 puncte); două spaţii istorice precizate în cele două surse (6 puncte); indicarea sursei care susţine că toate categoriile sociale sunt nemulţumite de situaţia politico-economică (3 puncte); două informaţii care se află într-o relaţie cauză-efect, precizând rolul fiecăreia dintre acestea, din primul text (7 puncte); două acţiuni desfăşurate de România în contextul "crizei orientale" (6 puncte); o asemănare între două măsuri de politică internă adoptate în statul român modern, în primul deceniu după constituirea acestuia (4 puncte).

La subiectul al doilea, pornind de la un fragment din "O istorie a românilor", candidaţii trebuiau să răspundă la şase cerinţe: numirea unui rege al României precizat în textul dat (2 puncte); precizarea unei informaţii referitoare la Consiliul de Coroană (2 puncte); cele două mari alianţe la care se referă sursa dată (6 puncte); două caracteristici ale opiniei publice din România, menţionate în text (6 puncte); formularea unui punct de vedere referitor la atitudinea taberelor beligerante faţă de România şi susţinerea cu două informaţii selectate din textul dat (10 puncte); argumentarea, printr-un fapt istoric relevant, a afirmaţiei conform căreia România se implică în relaţiile internaţionale din a doua jumătate a secolului al XX-lea (4 puncte).

Ultimul subiect a avut ca cerinţă elaborarea unui eseu, în aproximativ două pagini, despre rolul spaţiului românesc în relaţiile internaţionale din secolele al XIV-lea - al XVIII-lea. În eseu, candidaţii trebuiau: să menţioneze două conflicte militare desfăşurate în spaţiul românesc în secolul al XIV-lea; să precizeze o cauză a implicării spaţiului românesc în diplomaţia secolului al XIV-lea; să prezinte un fapt istoric referitor la conflictele militare desfăşurate în spaţiul românesc în secolul al XV-lea; să menţioneze două acţiuni diplomatice referitoare la spaţiul românesc din secolul al XV-lea; să formuleze un punct de vedere referitor la consecinţele implicării spaţiului românesc în relaţiile internaţionale din secolele al XIV-lea - al XVIII-lea asupra unei instituţii centrale şi să îl susţină printr-un argument istoric.

Probele scrise la BACALAUREAT au început luni, cu proba de limba şi literatura română, pentru care au fost pregătite două tipuri de subiecte - unul pentru absolvenţii profilului real şi un altul pentru cei de la uman.

Marţi a avut loc proba scrisă de limba şi literatura maternă, iar vineri se va desfăşura cea la alegere a profilului şi specializării (geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică sau psihologie).

Rezultatele vor fi afişate în 7 iulie, până în ora 12:00. În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţii bacalaureat (între orele 12:00 - 16:00), care vor fi soluţionate în perioada 8 - 10 iulie. Rezultatele finale vor fi anunţate la 11 iulie.

Rezultatele finale BACALAUREAT 2014 vor fi afişate pe edu.ro.

Examenul se desfăşoară în 527 de centre de examinare.

 

BAC 2014 a început la 10 iunie, primele probe fiind cele orale: limba română (10-12 iunie), limba maternă (11-13 iunie), evaluarea competenţelor digitale (16-20 iunie) şi limbă străină (23-27 iunie).

La probele orale, elevii au primit calificative, care nu le vor afecta media la bacalaureat. Însă candidaţii care la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse nu pot participa la probele scrise, întrucât se consideră că nu au susţinut probele orale.

Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Anul trecut, la sesiunea iunie - iulie a bacalaureatului, promovabilitatea a fost de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, înaintea contestaţiilor. Potrivit aceloraşi rezultate, au promovat bacalaureatul 62 la sută dintre absolvenţii de clasa a XII-a din promoţia 2012 - 2013 şi 30,6 la sută din absolvenţii promoţiilor anterioare.

După soluţionarea contestaţiilor, promovabilitatea la nivel naţional a crescut cu un procent, la 56,4%, 63,1 la sută dintre absolvenţii promoţiei 2012 - 2013 şi 31,7 la sută dintre absolvenţii promoţiilor anterioare promovând examenul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici