BAC LIMBA ROMÂNĂ 2018. Examenul de Bacalaureat începe luni cu proba scrisă la Limba şi Literatura română

Aproape 127.000 de candidaţi vor susţine luni prima probă din cadrul Bacalaureatului 2018, la Limba şi Literatura Română (real / uman). Prima probă a examenului de BAC 2018 va începe la ora 09:00 şi va dura trei ore. Accesul candidaţilor în centrele de examen în cadrul cărora se va desfaşura proba la Limba şi Literatura română se va face până la ora 8:30.

29462 afișări
Imaginea articolului BAC LIMBA ROMÂNĂ 2018. Examenul de Bacalaureat începe luni cu proba scrisă la Limba şi Literatura română

Bacalaureatul începe luni cu proba scrisă la Limba şi Literatura română

Luni,  absolvenţii de liceu susţin prima probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2018: proba scrisă la Limba şi Literatura română (real / uman). Examenul începe la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul candidaţilor la proba scrisă la limba română în centrele de examinare pentru Bacalaureat se face în intervalul 7:30 - 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.

Timpul destinat elaborării lucrării scrise la Limba şi Literatura română este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca pentru examenul de BAC 2018 subiectele la Limba şi Literatura română să fie structurate în trei părţi, fiecare valorând câte 30 de puncte, 10 puncte fiind alocate din oficiu.

Conform Ministerului Educaţiei Naţionale, aproape 127.000 de candidaţi vor susţine proba la Limba şi Literatura română a examenului de Bacalaureat 2018. Pentru susţinerea probelor scrise ale Bacalaureatului din acest an, în cele 440 de centre de examen, s-au înscris 136.871 de elevi, dintre care 118.856 sunt absolvenţi ai promoţiei 2018, iar 18.015 de absolvenţi fiind din seriile anterioare.

Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, în 2017, rata de participare la proba de Limba şi literatura română a fost de 96,62% din cei 124.425 de candidaţi înscrişi.

Au lipsit 4.150 de candidaţi, iar 55 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. 

Anul trecut, cele mai multe contestaţii au fost depuse tot proba la Limba şi Literatura Română, respectiv 18.616.

SUBIECTE ŞI BAREM PROBA DE LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ

La proba de Limba şi Literatura Română în 2017, candidaţii de la profilul umanist au avut, la primul subiect al examenului, de rezolvat nouă cerinţe referitor la un fragment dintr-o poezie scrisă de Ion Vinea, iar la a doua parte, elevii au avut de redactat un text argumentativ de 150-300 de cuvinte în care să explice utilitatea activităţilor extraşcolare în educaţia cinematografică.

La ultima parte, cea care este şi cea mai complexă, absolvenţii de liceu au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-o operă scrisă de Marin Preda, subiect la care majoritatea elevilor a abordat romanul "Moromeţii".

În 2017, absolvenţii de liceu de la profilul real au avut, la proba de Limba şi Literatura română, la prima parte, de rezolvat nouă cerinţe formulate pe baza unui fragment din poezia "Alt cântec" scrisă de Adrian Maniu.

La al doilea subiect, absolvenţii de liceu au avut de scris un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre "rolul comunicării în reuşita unui proiect de echipă", iar la ultima parte, care este cea mai dificilă, candidaţii au avut de redactat un eseu în care să caracterizeze un personaj dintr-un text narativ a lui Ioan Slavici sau al lui Liviu Rebreanu.

Ministerul Educaţiei Naţionale va publica subiectele şi baremul examenului de Limba şi Literatura română, luni, 25 iunie, la ora 15:00 pe site-ul edu.ro. Subiectele şi baremul pentru proba la Limba şi Literatura română a examenului de BAC 2018 vor fi publicate in exclusivitate pe site-ul Mediafax, împreuna cu modul de rezolvare al acestora. 

INFORMAŢII LEGATE DE ORGANIZAREA EXAMENULUI DE BAC 2018

Afişarea primelor rezultate ale examenului de Bacalaureat 2018 are ca termen data de 4 iulie, până la ora 12:00, şi este urmată de depunerea contestaţiilor (atât pentru proba la Limba şi Literatura română cât şi pentru celelalte materii de la Bacalaureat) între orele 12:00 şi 16:00. Între 5 şi 8 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale ale examenului de Bacalaureat 2018 este prevăzută pentru data de 9 iulie. Rezultatele vor fi afişate, atât la instituţiile de învăţământ, cât şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro.

Sesiunea de Bacalaureat 2018 continuă pe 26 iunie, cu proba la Limba şi Literatura maternă (maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, ucraineană şi  italiană), pe 27 iunie se va desfăşura proba obligatorie de profil, adică, matematică sau istorie. Ultima probă a examenului de Bacalaureat 2018 este cea la alegere, în funcţie de specializare (Geografie, Biologie, Fizică, Logică, Economie, Chimie, Psihologie, Filosofie, Sociologie sau Informatică) şi este susţinută pe 28 iunie.

UPDATE: Subiectele si baremul pentru prima probă a Bacalaureatului, Limba şi literatura română, sunt disponibile aici.

UPDATE: Modul de rezolvare al subiectelor este disponibil aici.

UPDATE: Rezultatele obţinute de elevii clasei a XII-a la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2018 sunt disponibile aici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici