Bacău: Oamenii evacuaţi din cauza pericolului de explozii la o sondă de extracţie au revenit în case

Cei 160 de locatari din patru blocuri din Moineşti (Bacău) evacuaţi din locuinţe, marţi, din cauza pericolului de explozii la o sondă de extracţie a gazelor au revenit în apartamente vineri, deşi lucrările de punere în siguranţă a sondei nu au fost finalizate.

59 afișări
Imaginea articolului Bacău: Oamenii evacuaţi din cauza pericolului de explozii la o sondă de extracţie au revenit în case

Bacău: Oamenii evacuaţi din cauza pericolului de explozii la o sondă de extracţie au revenit în case (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău, oamenii s-au putut reîntoarce în locuinţe după ce, în urma unor noi măsurători, nu au mai fost constatate emisii de gaze în zona unde se află sonda de extracţie.

"Chiar dacă lucrările de punere în siguranţă a sondei nu au fost finalizate, s-a permis revenirea locatarilor în apartamente, având în vedere că nu s-au mai înregistrat emisii de gaze. Lucrările erau programate să fie finalizate în 48 de ore, însă acestea sunt întârziate din cauza unor probleme apărute la executarea forajului în blindajele existente pe casa sondei, închisă în anul 1986", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu.

Autorităţile au reluat furnizarea energiei electrice şi a gazelor naturale la blocurile respective, însă zona este în continuare supravegheată de zeci de pompieri, jandarmi şi poliţişti.

Cele 160 de persoane au fost evacuate din locuinţe, marţi, din cauza pericolului de explozii la o sondă de extracţie a gazelor, casată în urmă cu 28 de ani, dar unde a fost descoperită, în urma unor măsurători, o concentraţie "destul de mare" de gaze.

Un număr de 33 de persoane din cele evacuate au fost cazate la un hotel din Bacău, la dispoziţia acestora fiind puse trei microbuze cu care să facă naveta până la Moineşti, în timp ce restul locatarilor au mers la rude.

"Sonda, închisă de 28 de ani, aflată la o distanţă de aproximativ 50 de metri de blocurile de locuinţe care au fost evacuate, este monitorizată de două luni, constatându-se, în urma măsurătorilor, că există o concentraţie destul de mare de gaze. În aceste condiţii, există pericolul migraţiei gazelor prin scoarţă spre blocuri, solul fiind foarte poros. De aceea, operatorul economic care deţine sonda a decis să monteze un coş de captare pentru evacuarea controlată a gazelor şi astfel acestea să nu se mai infiltreze prin sol", declara, marţi, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici