Baconschi: Oficialul danez a cerut scuze, dar rata infracţiunilor comise de români a crescut mult

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, într-o discuţie cu cititorii Hotnews, că oficialul danez care a făcut declaraţii rasiste la adresa românilor a prezentat scuze, dar a adăugat că rata infracţiunilor comise de cetăţenii români în străinătate "a crescut îngrijorător".

67 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Oficialul danez a cerut scuze, dar rata infracţiunilor comise de români a crescut mult

Baconschi: Oficialul danez a cerut scuze, dar rata infracţiunilor comise de români a crescut mult (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat în legătură cu faptul că au existat reacţii critice la adresa românilor din partea unor oficiali danezi după crima comisă săptămâna trecută de Marian Clită, ministrul a explicat că oficialul danez care a făcut acele declaraţii a prezentat scuze, afirmând că declaraţiile au fost scoase din context.

"Oficialul danez care a făcut acele declaraţii şi-a prezentat scuzele, afirmând că ele au fost scoase din context. Asta nu face mai puţin gravă infracţionalitatea anumitor cetăţeni români, iar cazul la care vă referiţi este, într-adevăr, îngrijorător. În ce ne priveşte, vom continua să le amintim tuturor partenerilor noştri din UE că infracţionalitatea nu are naţionalitate, ci doar autori individuali. Ne aşteptăm ca orice infractor să suporte rigorile legilor locale", explică ministrul.

Baconschi a subliniat că nivelul de infracţionalitate în rândul românilor din străinătate a crescut îngrijorător.

"Există o monitorizare consulară a tuturor infracţiunilor comise de cetăţeni români. Rata acestor infracţiuni a crescut îngrijorător, aşa încât este necesară o mobilizare interinstituţională şi o mai intensă mobilizare cu autorităţile statelor de destinaţie", a spus ministrul.

El a oferit exemplul Ciprului, precizând că rata infracţionalităţii în rândurile comunităţii româneşti din această ţară a crescut cu 300% în 2009 faţă de 2008.

Ove Dahl, investigator şef al Poliţiei din Copenhaga, care se ocupă de cazul lui Marian Clită a spus, săptămâna trecută, că "românii nu au scrupule" şi că românii "te-ar omorî pentru 100 de coroane". "Problema cea mai mare o reprezintă graniţele deschise, prin care suntem năpădiţi de europenii din Est. Ei comit jafuri bancare, jafuri la domiciliu, furturi grave, cerşesc şi sparg magazinele - totul ", a spus Dahl, ale cărui declaraţii au apărut în cotidianul danez Politiken, fiind apoi preluate atât de presa din Danemarca, cât şi de cea din România.

Urmare a acestor declaraţii, vicepreşedintele Partidului Radikale din Danemarca, Zenia Stampe, a făcut o plângere la poliţie cerând anchetarea lui Ove Dahl pentru rasism şi xenofobie.

Ove Dahl şi-a prezentat scuze public, duminică, în prezenţa mai multor superiori. El a transmis presei o declaraţie în acest sens, preluată integral de cotidianul Politiken.

În declaraţie, Ove Dahl subliniază că nu a dorit să atribuie unei naţionalităţi cultura crimei, dar şi că regretă că s-a referit astfel la români.

După ce poliţistul danez şi-a cerut scuze, vicepreşedintele Partidului Radikale şi-a retras plângerea, relatează presa daneză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici