Baconschi: Suntem îngrijoraţi de reapariţia, la noi şi în ţări europene, a unor manifestări rasiste

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat într-un mesaj prilejuit de comemorarea Zilei Holocaustului că împotriva intoleranţei rasiale, etnice şi religioase trebuie făcut "front comun", menţionând îngrijorarea legată de reapariţia, în ţară şi în Europa, a unor manifestări rasiste.

29 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Suntem îngrijoraţi de reapariţia, la noi şi în ţări europene, a unor manifestări rasiste

Baconschi: Suntem îngrijoraţi de reapariţia, la noi şi în ţări europene, a unor manifestări rasiste (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Asumându-şi partea de responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat acum o jumătate de veac, autorităţile române doresc să aducă un respectuos omagiu tuturor celor care au suferit de pe urma politicilor discriminatorii, antisemite şi rasiste. Cu riscul, atât de costisitor, de a ne face să uităm că drepturile omului sunt indivizibile, că ura îndreptată împotriva unui grup de oameni pe care o ideologie bolnavă i-a decretat vinovaţi nu pentru ceea ce au făcut, ci pentru ceea ce sunt, se poate îndrepta în cele din urmă împotriva oricui, iar cercul se poate închide chiar asupra noastră înşine", a afirmat Baconschi, citat într-un comunicat al MAE remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.

Ministrul susţine că pentru ca astfel de crime inimaginabile să nu se mai repete niciodată, trebuie facut un front comun împotriva oricăror manifestări de intoleranţă pe criterii rasiale, etnice, religioase sau altele.

"Suntem îngrijoraţi de reapariţia, în unele părţi ale societăţii, la noi şi chiar în ţări europene, a unor manifestări sau atitudini rasiste, anti-semite, xenofobe, negaţioniste. Nu trebuie să aşteptăm ca numărul victimelor intoleranţei să atingă proporţii de masă pentru a reacţiona. Istoria are o funcţie pedagogică şi morală totodată, iar educaţia joacă un rol primordial în transmiterea acestui mesaj. Cunoaşterea istoriei, a tradiţiilor şi a culturii grupurilor de populaţie care trăiesc alături de noi este primul pas spre înţelegerea şi respectul pentru identitatea fiecăruia, iar prin acestea spre o convieţuire armonioasă şi reciproc benefică", afirmă Baconschi.

Începând cu anul 2004, la data de 9 octombrie România comemorează, la nivel naţional, Ziua Holocaustului.

Potrivit MAE, marcarea acestui moment reprezintă "doar unul dintre eforturile societăţii româneşti de a menţine vie memoria victimelor Holocaustului şi de a preveni, prin asumarea lucidă a rănilor trecutului şi educarea tinerei generaţii în spiritul înţelegerii si respectului faţă de celălalt, reeditarea crimelor şi persecuţiilor animate de ură şi intoleranţă".

România a dezvoltat, în ultimii ani, un sistem complex de instrumente legislative şi instituţionale apte să prevină şi să sancţioneze antisemitismul, precum şi oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială şi intoleranţă, se arată în comunicatul ministerului.

"Lansarea Raportului Comisiei Wiesel, înfiinţarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului în România «Elie Wiesel», introducerea cursurilor de istorie a Holocaustului în programa şcolară pentru liceu şi elaborarea unui manual pentru profesorii care predau aceste cursuri, participarea României la International Task Force for Holocaust, precum şi inaugurarea Memorialului Victimelor Holocaustului, la 8 octombrie 2009, reprezintă câteva dintre acţiunile concrete ale autorităţilor române în acest domeniu", se arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici