Băiat de 13 ani, salvat la Spitalul Judeţean Constanţa cu ajutorul unui dispozitiv unic în România

Un băiat în vârstă de 13 ani, din Techirghiol, cu probleme cardiace, a fost salvat de medicii de la Spitalul Judeţean Constanţa, care i-au montat un defibrilator de ultimă generaţie, unic în România, costul aparatului cumpărat din Belgia, de 8.000 de euro, fiind suportat de unitatea medicală.

226 afișări
Imaginea articolului Băiat de 13 ani, salvat la Spitalul Judeţean Constanţa cu ajutorul unui dispozitiv unic în România

Băiat de 13 ani, salvat la Spitalul Judeţean Constanţa cu ajutorul unui dispozitiv unic în România

Managerul spitalului, Dan Căpăţână, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că un băiat cu serioase probleme cardiace a fost salvat de medici care i-au montat un defibrilator modern, achiziţionat din Belgia, fără ajutorul căruia copilul şi-ar fi pierdut viaţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Este vorba despre un băieţel de 13 ani care, din cauza unor probleme cardiace, se pare congenitale, a suferit în ultimul timp două stopuri cardiorespiratorii. A fost resuscitat, din fericire resuscitarea a reuşit. După un consult amănunţit medicii de pe Cardiologie au stabilit că această afecţiune îi pune în pericol viaţa şi duce la tulburări de ritm, respectiv face fibrilaţii ventriculare care de regulă sunt mortale. Singura modalitate de a ieşi din fibrilaţie ventriculară este un defibrilator. Soluţia modernă care se foloseşte peste tot în lume este montarea unui defibrilator în zona cardiacă, aparat care în momentul în care apar modificări de ritm intervine şi defibrilează pe loc inima, astfel încât îşi reia ritmul normal. Un astfel de dispozitiv nu a mai fost implantat niciodată în România, este un dispozitiv foarte nou şi pe plan mondial”, a afirmat Dan Căpăţână.

El a precizat că dispozitivul a fost adus din Belgia, iar costul aparatului, de 8.000 de euro, va fi suportat integral de spital.

“Dispozitivul a fost adus din Belgia. Costul estimat pe care îl suportă integral spitalul este undeva de 8.000 de euro. E primul dispozitiv de acest gen montat în România. De ce ? Pentru că sunt foarte scumpe, inaccesibile pacienţilor, nu sunt suportate de niciun program naţional. Ţinând cont că este copil, are tot viitorul în faţă, am decis să suportăm costurile acestei intervenţii”, a explicat managerul Spitalului Judeţean Constanţa.

Intervenţia chirurgicală a avut loc duminica trecută şi a durat două ore, fiind realizată de către medicul Alexandru Deutsch, de la Spitalul Colentina, un colaborator al Spitalului Judeţean Constanţa.

Mama băiatului a povestit că acestuia i s-a făcut rău în urmă cu două săptămâni, a leşinat în timpul orei de franceză, a fost esuscitat de către SMURD şi a fost transportat la Spitalul Judeţean. El a fost supus mai multor investigaţii medicale în urma cărora medicii au identificat problema de care suferă. Femeia a spus că în decursul anilor băiatul a mai avut câteva asemenea leşinuri din care şi-a revenit repede, iar cadrele medicale consultate atunci i-au spus că ar fi vorba de atacuri de panică.

Directorul Spitalului Judeţean a precizat că acest sindrom este dificil de diagnosticat fără efectuarea unor analize amănunţite. El a menţionat că băiatul se simte bine după intervenţia chirurgicală şi că probabil va fi externat în cursul zilei de miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici