Baltag (CSM), despre înregistrarea cu inspectoarea Focică: Inspecţia Judiciară a fost o miză

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru în CSM, susţine, referitor la înregistrarea în care apare inspectoarea Mihaela Focică, procuror care a făcut verificări la DNA, că aceasta este parte dintr-o „poveste”, iar Inspecţia Judiciară este o „miză mare”.

604 afișări
Imaginea articolului Baltag (CSM), despre înregistrarea cu inspectoarea Focică: Inspecţia Judiciară a fost o miză

Baltag (CSM), despre înregistrarea cu inspectoarea Focică: Inspecţia Judiciară a fost o miză

„Am ascultat-o (înregistrarea - n.red.) în acelaşi moment în care a apărut şi în presă. A doua zi dimineaţă am primit o altă sesizare de la inspectorul judiciar. Chestiunea aceasta urmează să fie analizată, potrivit votului de ieri (joi - n.red.). Eu pot să vă spun că Inspecţia Judiciară în această poveste, în acest plan, a reprezentat o miză. O miză mare, începută din primăvară, cu propuneri ciudate, venite din partea unor membri ai CSM. Ei voiau să se modifice fie modalitatea de selectare a inspectorilor, fie chiar o procedură de schimbare din funcţie a conducerii Inspecţiei. Prima dată am crezut că e un mesaj sau e dorinţa unor membri din Consiliu de a împlini aşteptările colegilor noştri pentru că, într-adevăr, IJ poate trebuie reformată. Eu, personal, am simţit acest lucru. Dar nu vorbesc despre mine aici, vorbesc despre colegii mei, despre ce aşteaptă sistemul. Nimic din ce aşteaptă sistemul nu este în acele propuneri. Nicio revizuire a mandatelor ca durată, ca modalitate de ocupare, ca număr, ca procedură de selecţie”, a explicat, vineri seara, Gabriela Baltag, la Antena 3.

În presă a fost publicată o înregistrare ambientală a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, şi procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA. Din spusele procuroarei Mihaela Focică, aşa cum rezultă din respectiva înregistrare, procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată şi în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârşire de către aceştia a unor abateri disciplinare. De asemenea, din cadrul aceluiaşi dialog, reiese şi că procurorul Codruţ Olaru, membru CSM, ar fi exercitat presiuni asupra procurorului inspector Mihaela Focică.

În acest caz, există un dosar care s-a aflat, iniţial, pe rolul Parchetului General, ca urmare a unei plângeri formulate de Focică. Ulterior, dosarul a fost trimis la Direcţia Naţională Anticorupţie, care ar fi competentă să analizeze această situaţie, conform PICCJ.Â

De asemenea, pornind de la aceeaşi speţă, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, sesizarea Inspecţiei Judiciare (IJ), instituţie care ar urma să decidă dacă au existat presiuni interne şi externe din partea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, în cazul inspectoarei Mihaela Focică.

În urma plenului de joi s-a decis şi sesizarea IJ în vederea efectuării de verificări privind posibila afectare a independenţei întregului sistem judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care procurorul-şef DNA le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focica, desemnată sa cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici