Bancă de plasmă la Institutul Cantacuzino? Răspunsul autorităţilor: Nu e un obiectiv de dezvoltare a Institutului

  • O firmă privată oferă Institutului Cantacuzino echipamente pentru înfiinţarea unei bănci de plasmă umană
  • O bancă de plasmă înseamnă pentru pacienţii cu imunodeficienţe acces la timp la tratament
  • Răspunsul MAPN: Banca de plasmă convalescentă nu este un obiectiv de dezvoltare a activităţilor Institutului
212 afișări
Imaginea articolului Bancă de plasmă la Institutul Cantacuzino? Răspunsul autorităţilor: Nu e un obiectiv de dezvoltare a Institutului

Bancă de plasmă la Institutul Cantacuzino? Răspunsul MAPN: Nu e un obiectiv de dezvoltare a Institutului

Otilia este mama unei fetiţe care suferă de o formă de imunodeficienţă primară. Imunoglobulina, un tratament din plasmă umană, înseamnă pentru ea...viaţă!

„Primeşti anticorpi de la semenii tăi ca să poţi să lupţi cu orice infecţie. Acum avem acces la tratament, dar trăim în continuare cu teama că oricând putem să intrăm într-o nouă criză”, spune Otilia Stanga.

Pacenţii cu afecţiuni imunodeficitare ar putea primi tratamentul la timp. O firmă privată oferă Institutului Cantacuzino toată infrastructura necesară pentru înfiinţarea unei bănci de plasmă umană.  

„Suntem ultima ţară din Uniunea Europeană care nu colectează şi nu stochează plasma pentru fabricarea de medicamente Unu din cinci români are nevoie de-a lungul vieţii de tratamente cu medicamente derivate din plasmă”, explică  Florin Hozoc, CEO-ul firmei care vrea să doneze echipamente pentru banca de plasmă.

Plasma stocată în bancă ar putea fi folosită pentru fabricarea imunoglobulinei anti-covid. S-ar putea stoca însă plasmă şi pentru pacienţii cu boli imunodeficitare, afecţiuni hepatice, cardiace, dar şi alte patologii.

Reprezentanţii MApN refuză însă oferta firmei private.  

„Banca de plasmă convalescentă nu reprezintă un obiectiv de dezvoltare a activităţilor Institutului Cantacuzino“, este răspunsul oferit MEDIAFAX de oficialii MApN.

Ungaria are deja o bancă de plasmă, deşi necesarul de medicamente derivate din plasmă este acolo jumătate faţă de necesarul din România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici