Bănicioiu: Costurile pentru noua terapie a hepatitei C, discutate la nivel european

Costurile pentru noua terapie a hepatitei C, de care ar putea beneficia din toamnă şi bolnavii din România, trebuie discutate la nivel european, pentru o abordare unitară, până acum niciun pacient din UE neavând acces la terapie, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

1151 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: Costurile pentru noua terapie a hepatitei C, discutate la nivel european

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"În România nu s-a ajuns la terapii noi. Acum vorbim de actualizarea permanentă a listei de compensate. Acum avem un mecanism de evaluare a noilor molecule, ceea ce ne va conduce la introducerea noii terapii. În toamnă vom avea o listă de medicamente compensate finalizată. Evident principala problemă, ca la orice tratament inovator, este cea legată de costuri. Căutăm soluţii legate de costuri, dar cred că este o problemă care excede cadrul României. Este o problemă care trebuie tratată la nivel european. Există ţări cu posibilităţi de cumpărare mai mari, altele mai reduse. Sigur că abordarea trebuie să fie una comună. Mi-aş dori să fie o discuţie la nivelul Uniunii Europene şi cu precădere pentru ţările care au cea mai mare incidenţă şi care pot crea probleme în toată UE", a declarat ministrul Sănătăţii, prezent la Ambasada Italiei, cu ocazia lansării de către Fundaţia Renaşterea a programului naţional de prevenire şi conştientizare a problematicii hepatitei în România.

Potrivit ministrului Sănătăţii, interesul autorităţilor este acela de a asigura acces la tratament pentru pacienţii din România.

"Cred că fiecare patologie trebuie abordată în mod special şi cu o strategie aplicată pe fiecare direcţie. A fost o greşeală că a fost abordat totul la nivel general. Hepatita nu poate fi abordată la un loc cu oncologia. Trebuie să avem gândire diferenţiată şi stategie bine gândită pe partea de hepatită. De multe ori, ruralul este cel mai afectat", a adăugat Bănicioiu.

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală, profesor dr. Adrian Streinu Cercel, a ţinut să precizeze că pentru prima dată România va avea "Registrul naţional pentru hepatopatiile virale".

"Domnul ministru Nicolae Bănicioiu a semnat ordinul pentru înfiinţarea Registrului naţional pentru hepatopatiile virale". Acesta reprezintă piatra de temelie în construcţia noi strategii privind eradicarea în cinci-zece ani a celor două virusuri, hepatita B şi hepatita C", a explicat Adrian Streinu Cercel.

Potrivit medicului, pentru virusul hepatitic B, România are un instrument foarte important, respectiv vaccinarea, care trebuie susţinută pentru imunizarea întregii populaţii.

"Vaccinarea împotriva hepatitei B a început în 1995 şi a dus în 15 ani la scăderea incidenţei de la 9-10 la sută, la 3-4 la sută. Virusul hepatitic C nu recunoaşte un vaccin în spate. Dar avem în spate o modă a tatuajelor, piercing-ului, sex neprotejat. În momentul de faţă, discutăm de medicamente direct active, care au un rezultat foarte bun din punct de vedere al vindecării. Vindecare funcţională din punct de vedere al hepatitei B şi în termeni reali pentru virusul hepatitei C. Niciun efort pentru a atinge aceste două deziderate nu este prea greu pentru a nu putea să-l punem în aplicare. Cred că trebuie să ne îndreptăm şi spre autorităţile locale", a mai spus Streinu Cercel.

Conferenţiar dr. Liana Gheorghe, şef de clinică la Institutul Clinic Fundeni, a spus că, la nivel mondial, la fiecare 30 de secunde se pierde o viaţă din cauza hepatitelor B şi C. În România sunt 900.000 de persoane care au virusul hepatitic B şi 650.000 cu virusul hepatitic C, iar cei mai mulţi au fost infectaţi înainte de 1990 sau până 1995.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, dr. Marius Savu, a spus că în sfârşit se vorbeşte despre un tratament care vindecă.

"Este primul tratament din ultimii ani care vindecă. Un tratament care poate eradica o boală gravă. Şi tot pentru prima dată, un grup de lucru la nivel european se va ocupa de acest tratament", a mai spus Marius Savu.

El a precizat că, până în toamnă, se va finaliza noua listă de medicamente compensate, iar noua terapie pentru vindecarea hepatitei C este în atenţia autorităţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici