Bănicioiu: O sută de copii au fost salvaţi prin operaţiile pe cord făcute la Spitalul "Marie Curie"

Echipa mixtă de medici italieni şi români a reuşit să facă o sută de operaţii pe cord la copii cu malformaţii foarte grave, într-un an şi jumătate, supravieţuirea fiind de sută la sută în aceste intervenţii, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

426 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: O sută de copii au fost salvaţi prin operaţiile pe cord făcute la Spitalul "Marie Curie"

Bănicioiu: O sută de copii au fost salvaţi prin operaţiile pe cord făcute la Spitalul "Marie Curie" (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Am reuşit ceea ce ne-am propus, adică să salvăm aici, acasă, copiii noştri care se nasc cu malformaţii cardiace, fără a mai fi necesar transferul lor în unităţi sanitare din alte ţări. Anul trecut, am stabilit cu reprezentanţii clinicii italiene că vom continua acest program şi că îl vom dezvolta la nivel naţional. În prezent, se realizează intervenţii la Bucureşti, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «M.S. Curie», şi în alte patru centre din Iaşi, Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Timişoara", a spus ministrul NiNicolae Bănicioiula conferinţa privind a o suta operaţie pe cord făcută printr-un program al Ministerului Sănătăţii şi Clinicii San Donato din Italia.

Potrivit ministrului Sănătăţii, în acest an vor fi date în funcţiune şi clinicile de chirurgie cardiacă pediatrică de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" şi de la Spitalul "Victor Gomoiu" din Capitală.

"Anual se nasc în România între 2.500 şi 3.000 de copii cu malformaţii cardiace foarte grave şi care necesită intervenţii pe cord. În 2015, vor fi terminate şi clinicile de la Spitalul Gomoiu şi Spitalul Grigore Alexandrescu, astfel că în Bucureşti vor fi trei spitale puternice, care vor face operaţii de acest gen", a mai spus Nicolae Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, în luna iulie 2014, a semnat extinderea Programului de cooperare între Ministerul Sănătăţii şi Clinica San Donato, în cadrul căruia echipe de medici italieni şi români operează copii cu malformaţii congenitale cardiace, în cadrul spitalelor din România.

"Cea de-a doua componentă a programului o reprezintă cea de instruire a personalului medical în domeniul chirurgiei cardiace. Ţinta noastră este ca în anul 2016, după doi ani de la înfiinţarea programului, echipa de medici români să poată efectua în integralitate intervenţiile, fără coordonarea medicilor din Italia", a spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Nicolae Bănicioiu a felicitat echipele de profesionişti români şi italieni, pentru că toate cele o sută de intervenţii au avut o rată de succes de sută la sută.

Alessandro Frigiola, profesor doctor la Clinica San Donato din Milano, a spus că nu este uşor să creezi o echipă cu care să operezi şi care este formată din chirurgi cardiaci, cardiologi, anestezişti şi asistente.

"Când am început eu operaţiile pe cord, mortalitatea era de 70 la sută, acum avem reuşită 95 la sută. Un real succes datorită echipelor care lucrează zi şi noapte, 24 de ore din 24. Problema echipelor este peste tot în lume, pot spune că aici, după un an de zile, aveţi echipe locale independente, care cooperează foarte bine cu ceilalţi. Gândiţi-vă că nu este simplu, operăm copii de cinci ani, care sunt diferiţi de cei de doi ani sau câteva luni, sau nou-născuţi. Am început aceste operaţii în Bucureşti, dar am continuat la Iaşi şi vom merge şi în celelalte centre. Acum un an şi jumătate, acest centru era închis. Este un proiect fantastic şi sunt foarte mândru că am fãcut parte din această echipă", a declarat profesor dr. Alessandro Frigiola.

Un al membru al echipei italiene, Iosef Tammam, care a făcut facultatea în România, a spus că echipa a fost formată din cadre medico-sanitare din România, Italia, Germania şi Siria. El a precizat că pentru pregătirea unei echipe este nevoie de cinci-zece ani.

"Ai nevoie de cinci-zece ani ca să porneşti un astfel de proiect. Noi aici am reuşit după un an şi jumătate. Când am venit aici, în septembrie 2013, nu era nimeni în secţia de chirurgie cardiacă. Am venit 14 oameni din Italia şi atunci operam doar noi. La început, am avut cazuri uşoare, apoi mai dificile, acum nu mai există niciun caz de orice dificultate din lume pe care să nu-l facem. Acum, 60 la sută din cazuri sunt foarte dificile, iar în misiune venim doar trei-patru persoane. Într-un an şi jumătate, am reuşit să salvăm o sută de copii, netransportabili, pe care ori îi operam, ori mureau. Vrem ca la «Marie Curie» să fie cel mai mare centru de chirurgie cardiacă din Balcani", a mai spus dr. Tammam.

Medicul a precizat că au fost mai multe misiuni la Iaşi, unde au mers echipe de două-trei persoane şi au operat peste 20 de cazuri, iar luni va fi prima misiune la Cluj. Iosef Tammam a adăugat că în Spitalul "Marie Curie" a colaborat atât cu ortopezi, cu profesorul Gheorghe Burnei, dar şi cu urologi, pentru tumori renale.

Cu cele o sută de cazuri operate în România au fost economisite trei-patru milioane de euro care trebuiau date pentru tratament în străinătate, a mai spus dr. Iosef Tammam, precizând că nu există o săptămână în care echipa lui să nu lucreze în mai multe centre din lume, făcând aceste operaţii.

În prezent, o echipă formată din 21 de cadre medii şi cinci medici a fost deja pregătită, dar obiectivul este ca pregătirea cadrelor medico-sanitare din România să continue.

Managerul Spitalului de Copii "Marie Curie", Daniel Buzatu, a spus că foarte multe dintre cazurile dificile ar fi plecat în străinătate dacă Ministerul Sănătăţii nu ar fi luat iniţiativa demarării acestui program. Daniel Buzatu a adăugat că speră că din 2016 aceste intervenţii ar putea fi făcute de echipele medicale din spital, iar aceşti specialişti vor deveni traineri pentru celelalte echipe din ţară.

Mortalitatea infantilă datorată malformaţiilor congenitale ale sistemului circulator reprezintă peste 11 la sută din totalul deceselor copiilor cu vârsta sub un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici