Bănicioiu: Teste de auz gratuite la toţi nou-născuţii, din 2015

Toţi nou-născuţii vor beneficia, din 2015, de testare audiometrică gratuită, pentru depistarea precoce şi administrarea rapidă a tratamentului în cazul depistării unei posibile probleme de auz, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

1483 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: Teste de auz gratuite la toţi nou-născuţii, din 2015

Bănicioiu: Teste de auz gratuite la toţi nou-născuţii, din 2015 (Imagine: Shutterstock)

"Pentru dezvoltarea copilului, este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme, spre a asigura în timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou-născuţi este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia, chiar din prima lună de viaţă. Din această cauză, am hotărât ca începând cu 2015 să asigurăm procedurile de screening în toate maternităţile şi pentru toţi copiii nou-născuţi. Instruirea personalului medical, dar şi dotarea tuturor celor 150 maternităţi de pe teritoriul României cu aparatura de screening auditiv la nou-născut se vor face din fonduri europene. În acest sens, am demarat deja un proiect european", a spus ministrul Sănătăţii.

În prezent, testarea pentru depistarea surdităţii la nou-născuţi se face în doar 17 maternităţi, unde există condiţiile necesare realizării testului.

Începând cu 2015, procedurile de testare se vor realiza în toate maternităţile, iar copiii care nu vor trece testele de screening vor fi îndrumaţi către unităţile sanitare de specialitate pentru continuarea investigaţiilor audiologice.

Tratamentul pentru deficienţa de auz este asigurat, de asemenea, gratuit, în cadrul programelor gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În 2013, fondurile asigurate în cadrul programului de screening au ajuns pentru testarea a aproximativ 38.000 de copii. Pentru 2015, Ministerul Sănătăţii îşi propune testarea a 200.000 de copii.

Tot pentru 2015, ministrul Bănicioiu a anunţat extinderea depisării cazurilor de fenilcetonurie şi tratarea acestora.

"În acest an, am reuşit să rezolvăm o importantă problemă cu care se confruntau pacienţii cu fenilcetonurie, prin introducerea la compensare a tratamentului medicamentos necesar. Una dintre cele 17 molecule orfane introduse la începutul anului în listă este destinată tratării acestor bolnavi. Nu vrem să ne oprim aici şi, la anul, intenţionăm să finalizăm ghidurile de management al bolii. De asemenea, vrem să creştem rata de acoperire pentru screeningul neonatal, în vederea depistării precoce a acestei afecţiuni, şi să asigurăm condiţiile pentru acces nediscriminatoriu la tratament dietetic al pacienţilor", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Începând de anul viitor, Ministerul Sănătăţii are în vedere, de asemenea, standardizarea practicii medicale de diagnostic şi tratament la nivelul tuturor celor cinci centre în care se desfăşoară programul dedicat pacienţilor cu fenilcetonurie. Ministerul va asigura instruirea personalului medical, pentru creşterea competenţelor profesionale şi de management a cazurilor de fenilcetonurie.

Fenilcetonuria este o boală congenitală de natură metabolică, cauzată de lipsa unei enzime care are un rol esenţial în metabolizarea alimentelor cu proteine. În cazul în care copilul nu este tratat la timp, boala poate degenera în afecţiuni neurologice grave (retard mental), dar şi în alte probleme de dezvoltare. Dacă boala este depistată la naştere şi se instituie tratament dietetic, pacienţii pot fi recuperaţi pentru societate.

În 2013, la nivel naţional se aflau în tratament dietetic 108 copii şi 17 adulţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici