Banii cu care Petcu a fost prins erau marcaţi de procurorii DNA cu termenul "mită"

Cei 40.000 de euro primiţi de Petcu de la Scrieciu şi cu care liderul de sindicat a fost prins în flagrant "provin din fondurile DNA" şi sunt "înseriaţi şi marcaţi", reiese din motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti, care a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a sindicalistului.

78 afișări
Imaginea articolului Banii cu care Petcu a fost prins erau marcaţi de procurorii DNA cu termenul "mită"

Banii cu care Petcu a fost prins erau marcaţi de procurorii DNA cu termenul "mită" (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Conform documentului, avocatul Alice Drăghici, unul din cei patru care l-au reprezentat pe Marius Petcu în procesul privind arestarea sa preventivă, afirmă că faptul că liderul CNSLR-Frăţia a primit 40.000 de euro "nu poate fi asimilat, obligatoriu, unei infracţiuni de corupţie"

"Faptul că banii provin din fondurile DNA şi sunt înseriaţi şi marcaţi nu înseamnă, în mod obligatoriu, că fapta de corupţie a fost comisă", a spus Drăghici, citată în motivarea instanţei de la Curtea de Apel.

Şi cel de-al doilea avocat al lui Petcu, al cărui nume nu este precizat, a făcut o referire la banii cu care liderul de sindicat a fost prins.

"În legătură cu suma de 40.000 euro, este vorba de o sumă indusă; nu este clar dacă a fost sau nu împrumutată; nu există certitudinea că acea sumă este una necuvenită doar pentru că avea imprimată pe ea cuvântul «mită»", arată avocatul, citat în documentul instanţei.

Din referirile la suma de bani făcute de procurori şi preluate în motivarea instanţei reiese că cei 40.000 de euro, provenind din "fondul special aflat la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie", au fost daţi de procuror, "după marcarea criminalistică", unei persoane pe nume "M. M. M.", pentru ca aceasta, la rândul ei, să i-o dea lui Scrieciu, "existând date că acesta a solicitat banii respectivi pentru a-i achita inculpatului Petcu Marius Grigore două tranşe din mită".

În 24 martie, liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a fost prins luând mită 40.000 de euro, o parte din banii ceruţi omului de afaceri Petre Scrieciu pentru ca firma acestuia să execute lucrările la un centru pentru sindicate din Snagov.

Petcu a fost reţinut atunci de procurorii anticorupţie, însă Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 25 martie, că liderul sindical poate fi cercetat în libertate, impunând în cazul lui măsura interdicţiei de a părăsi ţara, plus o serie de alte obligaţii. El a fost eliberat vineri noapte din arestul Direcţiei de Cercetări Penale.

Decizia a fost contestată de procurorii anticorupţie la instanţa supremă, care a stabilit ca recursul să fie dezbătut joi.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, în perioada anilor 2009-2010, Marius Grigore Petcu, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, a primit de la directorul unei societăţi comerciale aproximativ 20.000 de euro lunar, reprezentând circa 20 la sută din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate, pentru a atribui acestei firme un contract de execuţie lucrări.

Contractul are ca obiect executarea obiectivului "Centrul de educaţie, perfecţionare şi recreere - Snagov", preţul negociat al contractului fiind de 9.234.570 de lei, fără TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 de lei, fără TVA, notează procurorii DNA.

De asemenea, în 1 februarie 2011, Marius Petcu a primit, prin intermediar, un imobil tip vilă situat în staţiunea Predeal în valoare de circa 200.000 euro.

"Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele tranşe din mită neplătite încă, aferente lunilor următoare, sau de a facilita obţinerea de către aceeaşi firmă a unei lucrări viitoare", mai arată procurorii anticorupţie.

Cei 40.000 de euro primiţi de Petcu în 24 martie, când a fost prins în flagrant delict, reprezentau tranşele aferente lunilor ianuarie şi februarie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici