Bărbatul bătut la Centrul de Recuperare Bălăceanca şi internat la Spitalul Bagdasar-Arseni a murit

Bărbatul bătut la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Bălăceanca, judeţul Ilfov, de un bolnav internat în aceeaşi unitate a murit, la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală, unde era internat de o săptămână.

854 afișări
Imaginea articolului Bărbatul bătut la Centrul de Recuperare Bălăceanca şi internat la Spitalul Bagdasar-Arseni a murit

Bărbatul bătut la Centrul de Recuperare Bălăceanca şi internat la Spitalul Bagdasar-Arseni a murit (Imagine: Thomas Dan/Arhiva Mediafax Foto)

Acesta fusese adus la Spitalul Bagdasar-Arseni în data de 1 iunie, în stare foarte gravă, după ce a fost bătut de un alt pacient din centru.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Parchetul Tribunalului Ilfov a început, săptămâna trecută, urmărirea penală pe numele agresorului, sub acuzaţia de tentativă de omor. Între timp anchetatorii au obţinut în instanţă şi o hotărâre judecătorească pentru "examinarea fizică a autorului", respectiv pentru prelevare de probe ADN.

De asemenea, pe numele suspectului a fost obţinută şi măsura preventivă a internării provizorii în acelaşi centru, în care este din 1996, fiind diagnosticat cu afecţiuni psihice. Bărbatul urmează să fie supus unei expertize medico-legale psihiatrice, pentru a se stabili dacă la momentul comiterii faptei a avut discernământ, au precizat sursele citate.

În continuarea anchetei, poliţiştii şi procurorii audiază angajaţii centrului de la Bălăcanca, pentru a se stabili dacă aceştia se fac vinovaţi în vreun fel în acest caz.

Direcţia de Sănătate Publică Ilfov face o anchetă în cazul incidentului care a avut loc la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Bălăceanca. Din echipa de control fac parte şi reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov.

La controlul făcut în centrul de la Bălăceanca, unitate care are peste 200 de beneficiari, se verifică dacă în ziua incidentului era la muncă personalul aflat pe tură, dacă pacienţii erau supravegheaţi, dar şi calitatea îngrijirii oferite acestora. De asemenea, sunt verificate şi eventuale cazuri de abuz sau neglijare, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială.

Ancheta în cazul incidentului din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bălăceanca, unitate aflată în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov, a fost solicitată DSP Ilfov de către ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

"Este vorba despre o unitate care nu aparţine Ministerului Sănătăţii, dar întrucât este vorba despre un incident în care au fost implicaţi doi bolnavi, trebuie analizată situaţia. Din primele date rezultă că este o problemă administrativă", spunea purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore.

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul bătut, în vârstă de 25 de ani, era internat de mai mult timp în centrul de la Bălăceanca. La un moment dat, din cauza lipsei de paturi, acesta, deşi nu era violent, ar fi fost mutat într-o zonă unde erau pacienţi agresivi.

Sursele citate au precizat că în data de 1 iunie, în jurul orei 17.30, tânărul a fost găsit inconştient de către infirmieri, care s-au speriat şi nu au sunat imediat după ajutor, sperând că îşi va reveni, iar incidentul va trece neobservat. Două ore mai târziu, reprezentanţii centrului l-au transportat pe tânăr la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală. În aceeaşi zi, în jurul orei 22.30, un angajat al Spitalului Bagdasar-Arseni a sunat la numărul de urgenţă 112 şi a anunţat că, în jurul orei 19.30, a fost adus un tânăr, în stare foarte gravă, cu şanse mici de supravieţuire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici