Bărbatul care a încercat să detoneze o bombă la Facultatea de Electronică din Iaşi a fost reţinut pentru acte de terorism

Bărbatul care a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs a Facultăţii de Electronică din Iaşi a fost reţinut, în noaptea de luni spre marţi, pentru acte de terorism, urmând ca procurorii să decidă dacă propun măsura arestării preventive sau internarea acestuia la Spitalul Socola.

662 afișări
Imaginea articolului Bărbatul care a încercat să detoneze o bombă la Facultatea de Electronică din Iaşi a fost reţinut pentru acte de terorism

Bărbatul care a încercat să detoneze o bombă la Facultatea de Electronică din Iaşi a fost reţinut pentru acte de terorism (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Procurorul-şef al DIICOT Iaşi, Iulia Diaconu a declarat, marţi, că Oliver Stan Florin, în vârstă de 38 de ani, a fost reţinut în urma audierilor şi că în cursul zilei de marţi anchetatorii vor decide dacă vor cere instanţei să emită pe numele acestuia mandat de arestare pentru 29 de zile.

"Este acuzat de acte de terorism. A fost reţinut, iar în prezent se află în arestul Poliţiei Iaşi. Azi (marţi - n.r.) se va decide dacă va fi prezentat în faţa instanţei pentru arestare preventivă sau dacă va fi internat la Spitalul Socola, pentru o expertiză psihiatrică", a spus procurorul-şef al DIICOT Iaşi, Iulia Diaconu.

Luni dimineaţă, în jurul orei 9.30, bărbatul a intrat într-o sală de curs a Facultăţii de Electonică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, care funcţionează în Corpul A al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", unde se aflau patru cadre didactice şi 40 de studenţi din anul al patrulea care susţineau examenul de licenţă.

Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliţia.

Decanul Facultăţii, Bogdan Ion, care se afla în sala în care a intrat bărbatul, a declarat că a discutat cu acesta şi a încercat să îl convingă să nu pună în practică ameninţările, spunându-i să îl ia pe el ostatic, însă bărbatul a spus că nu are ce să discute şi că vrea să vină Poliţia.

Asistentul universitar Daniel Mătăsaru, care se afla în sala de curs în momentul în care bărbatul a intrat, a spus că a reuşit să iasă din sală, sub pretextul că vrea să arunce un pahar, şi a sunat la 112.

"Nu îl cunoştea nimeni. A spus că are o bombă, iar eu în acel moment am reuşit să ies din sală, motivând că trebuie să arunc un pahar cu cafea. Am lăsat uşa deschisă şi am reuşit să sun la 112. Cât eram pe hol s-a auzit o bubuitură, înţeleg că a detonat o capsă pirotehnică din tot ce avea. Avea în spate un rucsac mare, de munte, cu o încărcătură foarte mare. Dacă nu aş fi reuşit să ies şi să sun la Poliţie probabil că ne-am fi trezit într-o situaţie de luare de ostatici. A fost şocant", a afirmat Mătăsaru, care a precizat că "bărbatul era cablat şi se pregătea să detoneze materialele explozive".

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul avea un proiectil din timpul celui de-al doilea război mondial, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină.

Stan ar fi activat declanşatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizată, bomba nu a explodat, însă s-a produs o explozie de mică amploare la dispozitivul de declanşare.

Imediat, bărbatul a fost imobilizat de doi studenţi.

"Bărbatul a venit, a ţipat la noi şi a spus că detonează bomba. S-a creat panică. Avea un declanşator în mână, care a explodat şi l-a rănit. Am sărit atunci repede pe el, m-am umplut de sânge. Nu mă consider un erou. Dacă eram un erou nu exploda bomba. Am fost evacuaţi, iar în amfiteatru a mai rămas o geantă, însă acolo cred că era o baterie pe care o folosea pentru alimentare. Nu ştim cine este atacatorul, nu a avut vreo revendicare referitoare la universitate. A spus că dacă nu vine Poliţia detonează bomba", a declarat Marian Prescură, unul dintre studenţii care au intervenit pentru imobilizarea bărbatului.

Surse din rândul anchetatorilor spuneau că dacă proiectilul folosit de atacator ar fi explodat, amfiteatrul ar fi fost distrus în totalitate şi s-ar fi produs victime.

Proiectilul a fost ridicat din amfiteatru în cursul după-amiezii de către reprezentanţi ai Brigăzii Antitero din cadrul SRI, iar ulterior a fost dus pe un câmp din apropierea comunei ieşene Popricani, unde a fost detonat.

Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că bărbatul are schizofrenie paranoidă şi a fost internat de nouă ori în această unitate medicală, între anii 2006 şi 2013, ultima dată în perioada 14 martie - 1 aprilie.

Un alt medic al Spitalului Socola, care l-a avut în îngrijire pe bărbat, a spus că acesta nu a urmat tratamentul prescris la ultima internare.

Oliver Stan a scris pe contul său de pe o reţea de socializare că a studiat la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnică "Gheorghe Asachi", după ce a absolvit Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" şi că lucrează la "God".

Luni seară, după ce a fost audiat timp de mai multe ore la Poliţie, Stan a fost dus la locuinţa sa din cartierul Tătăraşi din Iaşi, pentru percheziţii.

În momentul în care a fost întrebat de ce a comis fapta, bărbatul le-a răspuns jurnaliştilor: "Ca să vină televiziunile".

În urma atentatului cu bombă, Corpul A al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" a fost evacuat, iar activitatea a fost oprită aproximativ şase ore, timp în care au fost verificate toate sălile de curs, în condiţiile în care bărbatul ameninţase că a lăsat explozibil şi în alte săli.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici