Baroul Bucureşti: Doru Boştină trebuie reînscris pe tabloul avocaţilor activi

Consiliul Baroului Bucureşti a decis, în cadrul şedinţei de luni, ca Doru Boştină să fie reînscris în tabloul avocaţilor activi, ca urmare a unei soluţii a instanţei de suspendare a deciziei prin care s-a hotărât radierea lui din lista respectivă, a declarat decanul Baroului, Ion Ilie Iordăchescu.

891 afișări
Imaginea articolului Baroul Bucureşti: Doru Boştină trebuie reînscris pe tabloul avocaţilor activi

Doru Boştină (Imagine: Cristina Nichituş/Mediafax Foto)

"Cu referire la avocatul Boştină Doru, Consiliul Baroului Bucureşti a luat astăzi (luni - n.r.) o hotărâre, având în vedere soluţia pronunţată de către instanţa de judecată în sensul suspendării efectelor hotărârii Consiliului UNBR privitoare la excluderea din profesie a acestui avocat. Astăzi, Consiliul Baroului Bucureşti, în baza hotărârii pronunţate de către această instanţa de suspendare a executării, a stabilit că trebuie reînscris avocatul Boştină pe tabloul avocaţilor activi", a spus Iordăchescu.

Potrivit sursei citate, Consiliul Baroului Bucureşti a decis şi suspendarea efectelor hotărârii pronunţate anterior de radiere a avocatului Boştină de pe tabloul avocaţilor.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, în 16 octombrie, să admită cererea de reabilitare a avocatului Doru Boştină, în urma acestei soluţii existând posibilitatea ca faptele penale comise de acesta să fie şterse din cazier.

Soluţia instanţei de judecată nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Judecătorii de la CAB au luat această decizie în baza articolului 134 Cod penal, conform căruia "reabilitarea persoanei fizice are loc de drept în cazul condamnării la amendă sau la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an, dacă în decurs de trei ani condamnatul nu a săvârşit nicio altă infracţiune. Reabilitarea persoanei juridice are loc de drept dacă în decurs de trei ani, de la data la care pedeapsa amenzii sau, după caz, pedeapsa complementară, a fost executată sau considerată ca executată şi persoana juridică nu a mai săvârşit nicio altă infracţiune".

"În baza art.134 C.p. coroborat cu art.133 C.p. şi ref. la art.86 C.p. constată intervenită reabilitarea de drept privind pe numitul Boştină Cătălin Doru referitor la pedeapsa rezultantă de 3 luni închisoare alicată în condiţiile art.81 C.p. prin sentinţa penală nr.152/F/31.03.2011 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a II-a penală, rămasă definitivă prin deczia penală nr.2696/12.07.2011 a ÎCCJ - Secţia penală", se precizează în minuta şedinţei.

Consiliul Baroului Bucureşti a decis, la 27 august, radierea lui Boştină din taboul avocaţilor, după ce acesta a fost condamnat definitiv la trei luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri şi uz de fals.

"Consiliul Baroului Bucureşti, în aplicarea deciziei mai sus-aratată (decizia UNBR din 29 iunie - n.r.), a dispus radierea domnului Boştină Doru Cătălin din tabloul avocaţilor", s-a precizat într-un comunicat de presă a Baroului Bucureşti.

Potrivit documentului citat, decizia UNBR din 29 iunie prin care s-a constatat încetarea calităţii de avocat a lui Boştină a fost luată în baza articolelor 14, litera a, şi 27, litera d, din Legea 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

Conform articolului 14, lit. a, din Legea 51/1995, "este nedemn de a fi avocat: a) cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei".

Potrivit articolului 27, litera d, calitatea de avocat încetează dacă avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, conform legii.

Avocatul Doru Cătălin Boştină a fost condamnat pe 31 martie 2011 de Curtea de Apel Bucureşti la trei luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, dar acesta a contestat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Instanţa supremă a respins ca nefondat recursul avocatului Doru Boştină, în iulie 2011, iar decizia a rămas definitivă.

Avocatul a atacat la Curtea de Apel Bucureşti decizia UNBR, instanţa hotărând în acest sens suspendarea executării deciziei din 29 iunie.

Casa de avocatură "Boştină şi Asociaţii" anunţa pe 30 iunie că Doru Boştină, managing partner al casei de avocatură până la acea dată, va lucra ca director de dezvoltare al societăţii, iar poziţia de managing partner va fi preluată de Gheorghe Boştină, tatăl acestuia. Schimbarea a intrat în vigoare în aceeaşi zi.

"După ce am reuşit ca în ultimii doi ani să ne clasăm pe primul loc în topul caselor de avocatură după veniturile realizate şi analizând rezultatele financiare ale primului semestru, am ajuns la concluzia că este vital să mă dedic în exclusivitate eforturilor de dezvoltare ale companiei şi să renunţ la activitatea avocaţială propriu-zisă. Am alcătuit un task-force al cărui scop va fi de a explora căile de expansiune pe piaţa avocaturii şi de a găsi cele mai oportune modalităţi de a face faţă atât concurenţei, cât şi noilor condiţii ale economiei româneşti", afirma atunci Doru Boştină.

Tatăl lui, Gheorghe Boştină, în vârstă de 64 ani, este avocat cu o cariera juridică de peste 40 de ani, membru al Baroului Bucureşti, se arăta în comunicatul casei de avocatură.

"Este, fără îndoială, o onoare şi o provocare pentru mine să conduc o echipă atât de numeroasă din poziţia de managing partner, însă echipa noastră s-a sudat de-a lungul multor ani, acumulând expertiza necesară pentru a putea aborda orice fel de proiecte, indiferent de mărima sau complexitatea lor", afirma Gheorghe Boştină, noul managing partner.

Casa de avocatură "Boştină şi Asociaţii" a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 16,98 milioane euro, având 18 avocaţi partneri şi peste 130 de avocaţi colaboratori şi consultanţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici