Băsescu: Aş vrea să nu vă educaţi în spiritul «Vreau casă! », prima dată, ci loc de muncă şi salariu

Preşedintele Traian Băsescu i-a îndemnat pe tinerii prezenţi la Şcoala de Vară a PMP să-şi aleagă ca prioritate la început de drum găsirea unui loc de muncă şi abia apoi să-şi cumpere o casă, după modelul tinerilor din filmele americane, adăugând că viaţa într-o economie liberă înseamnă competiţie.

1091 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Aş vrea să nu vă educaţi în spiritul «Vreau casă! », prima dată, ci loc de muncă şi salariu

Băsescu: Aş vrea să nu vă educaţi în spiritul «Vreau casă! », prima dată, ci loc de muncă şi salariu (Imagine: Shutterstock)

Eu nu spun că nu este o prioritate din a-ţi cumpăra o casă, dar, în opinia mea, reflexul acesta pe care îl are românul să-şi cumpere casă diminuează major mobilitarea forţei de muncă în România. Uitaţi-vă în filmele americane, îi vedeţi cum îşi iau trei valize şi au plecat de acasă pentru că nu au găsit un loc de muncă bine plătit”, a afirmat, sâmbătă, la Mamia, Traian Băsescu.

El a spus că în România s-a ajuns la un nivel disponibil de locuinţe pentru închiriat destul de ridicat, deşi este adevărat că poate încă nu este momentul unei abordări fundamentale pe această temă pentru simplul motiv că sunt încă destul de ridicate chiriile faţă de salariul pe care îl poate încasa un tânăr.

”Aş vrea ca voi să nu vă educaţi în spiritul «Vreau casă!», prima dată, ci: «Vreau loc de muncă şi salariu», prima dată. Este esenţial. Dacă ai loc de muncă şi salariu poţi să-ţi faci şi casă. Cel puţin la tinereţe bine este să fii mobil din punct de vedere al opţiunilor tale pentru un loc de muncă. Pot să găsesc un loc de muncă foarte bun la Iaşi, de ce trebuie să am casă la Satu Mare şi să mă leg tot timpul de casa aia?”, a afirmat el.

Traian Băsescu le-a spus celor prezenţi să fie pragmatici pentru că ideea de a avea neapărat o casă a rămas de pe vremea comuniştior.

Nu vreau să vă mobilizez către ideea că un om nu are nevoie de o casă. Are nevoie, dar fiţi pragmatici, nu sentimentali. Noi am rămas cu chestiunea asta cu casa de pe vremea comuniştilor. Să avem o casă proprietate. Dar atunci era şi locul de muncă asigurat acolo unde aveai casa. Ori viaţa într-o economie liberă, într-o societate liberă, înseamnă competiţie, iar competiţia te împinge să fii mobil”, a mai spus şeful statului.

Ulterior, Traian Băsescu i-a dat ca exemplu pe cei care îşi ridică vile de vacanţă în staţiunile de la munte, fiind astfel obligaţi, în opinia sa, ca toată viaţa să meargă în concediu în acel loc. În acest context, el i-a menţionat şi pe Victor Ponta şi Adrian Năstase, care au case la Cornu, în judeţul Prahova.

”Eu mă uit la cei care şi-au făcut vile la Predeal, la Sinaia, la - unde au Ponta, Năstase? La Cornu - eşti obligat să-ţi faci concediul acolo, unde ţi-ai făcut vila. De ce? Păi cu banii pe o vilă la munte îţi faci concedii toată viaţa unde vrei tu în România. (...) Îţi afectează cel mai important lucru, mobilitatea. Trebuie să te duci în fiecare an în acelaşi loc numai ca să nu mai dai banii la hotel. Dar cu banii de o casă, cu banii să păzeşti casa aia, cu banii să o încălzeşti iarna ca să nu găseşti urşi în ea, poţi să mergi în concediu toată viaţa”, a mai spus preşedintele.

Ulterior, Elena Udrea, aflată lângă şeful statului, a spus: ”Nu-i adevărat că domnul Ponta dacă şi-a făcut casă la Cornu îl obligă să-şi facă vacanţele numai acolo. Eu ştiu că şi le face şi în Monte Carlo şi în Dubai”, după care Traian Băsescu a replicat: ”A făcut-o ca să spele banii, că în construcţii se spală cel mai bine banii...”

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici