Băsescu atenţionează utilizatorii de fonduri europene că, în caz de nereguli, banii trebuie returnaţi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că, pentru prima dată, "trage un semnal de alarmă" prin care îi atenţionează pe beneficiarii de fonduri europene că banii primiţi "se verifică în timp" şi, în caz de nereguli, sumele trebuie returnate.

60 afișări
Imaginea articolului Băsescu atenţionează utilizatorii de fonduri europene că, în caz de nereguli, banii trebuie returnaţi

Băsescu atenţionează utilizatorii de fonduri europene că, în caz de nereguli, banii trebuie returnaţi (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Este prima dată când trag un astfel de semnal către cei care utilizează fonduri europene. Îi atenţionez că sumele pot fi integral rambursate (...) Este un apel pe care îl fac şi către sectorul privat, către firme şi către firmele în care acţionar majoritar este statul şi către municipalitate, primării comunale că nerespectarea procedurilor duce peste un an, doi, trei, când vine controlul, cu privire la achiziţii, duce la returnarea banilor", a precizat Traian Băsescu.

El a spus că profită de ieşirea sa publică să-i atenţioneze pe toţi utilizatorii de bani europeni că "nicio achiziţie nu scapă neverificată de organismele interne ale României şi de organismele europene".

Traian Băsescu a făcut aceste precizări după ce a spus că România trebuie deja să plătească penalităţi, din punct de vedere al banilor europeni, pentru anul 2007, în valoare de 16,1 milioane euro, iar pentru 2008 "de alte 6,6 milioane de euro pentru întârzierea plăţilor la hectar".

Traian Băsescu a spus că la televiziuni sunt "băieţi care ţipă într-una după subvenţii, dar ei, împreună cu funcţionarii din agenţiile de plăţi, datorită incorectitudinii declaraţiilor suprafeţelor", se ajunge în situaţia de a plăti penalităţi.

"De asemenea, vom avea şi corecţii financiare pentru 2007 în valoare de 42 milioane de euro, tot la agricultură, pentru 2008 suma de 100 milioane de euro, sunt pentru incorectitudini în declararea suprafeţelor", a precizat şeful statului.

Totodată, Traian Băsescu a arătat România a avut pe programul SAPARD 211 proiecte care vizau industria cărnii şi producţia de ouă. "Industria cărnii, sunt băieţii aceia veseli care vin mereu la televiziuni şi ne anunţă cum cresc preţurile, dacă bate vântul dintr-o parte, dacă nu-i dă guvernul nu ştiu ce bani de buzunar sau de construit case", a adăugat Băsescu.

El a arătat că OLAF a constatat că din cele 211 proiecte care vizează industria cărnii şi producţia de ouă, 62 sunt suspecte de fraudare, fraudele constând în fals în facturare, selecţie de oferte formale, manipularea procedurilor de achiziţie.

Potrivit lui Traian Băsescu, din cele 62 de proiecte, pentru 17 s-a făcut deja solicitare oficială să fie returnaţi banii către Uniunea Europeană. "Suma pentru 17 proiecte la care sunt certe în momentul de faţă falsificările de facturi şi manipularea procedurilor de achiziţie este de 12,75 milioane de euro care trebuie returnaţi, dar asta doar la 17 proiecte din 62 suspecte", a arătat şeful statului.

El a precizat că exponenţii acestei zone "nu au făcut un lucru elementar, să fie cinstiţi atunci când au utilizat bani europeni, iar frauda, falsul în facturi şi falsificarea ofertelor sunt deja dovedite" şi banii ceruţi de OLAF la 17 firme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici