Băsescu către Arafat: Să nu creăm o psihoză că acest guvern ticălos vrea să distrugă sistemul de ambulanţă

Preşedintele Băsescu i-a spus lui Raed Arafat, într-o emisiune la care a intervenit telefonic, că cea mai corectă abordare este să-i prezinte ministrului observaţiile sale şi nu să creeze "o psihoză publică", că guvernul ar vrea să distrugă sistemul de ambulanţă, să-l dea "la nişte golani privaţi".

4915 afișări
Imaginea articolului Băsescu către Arafat: Să nu creăm o psihoză că acest guvern ticălos vrea să distrugă sistemul de ambulanţă

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a intervenit, luni seară, într-o emisiune la Realitatea TV, la care invitat era subsecretarul de stat Raed Arafat, replicând nemulţumirilor exprimate de acesta din urmă legate de proiectul noii legi a sănătăţii.

Şeful statului şi subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii au avut un schimb de replici în emisiune.

Adresându-se lui Arafat, Băsescu l-a întrebat dacă, într-o discuţie avută, nu l-a rugat ca orice observaţie pe care o are pe tema serviciilor de urgenţă să o înainteze şi să contribuie cu aceasta la noua lege, subsecretarul de stat răspunzând afirmativ şi menţionând că a făcut acest lucru. Băsescu a adăugat că acesta a fost şi motivul pentru care i-a telefonat, Arafat aprobând că aceasta a fost discuţia.

Băsescu a continuat întrebând care este atunci "contribuţia" lui Arafat. "Un scandal public şi dezinformarea populaţiei?", a adăugat el, Arafat respingând această variantă.

Şeful statului a citit apoi un articol din proiectul noii legi a sănătăţii, menţionând că "asistenţa medicală de urgenţă se asigură gratuit tuturor pacienţilor, indiferent de statutul de asigurat al acestora".

El a menţionat, de asemenea, că nimeni nu ridică problema privatizării SMURD. "SMURD se află la Ministerul de Interne, este ataşat unităţilor de pompieri, intervenţii în caz de urgenţă", a adăugat Băsescu, Raed Arafat replicând că el nu a invocat că s-ar privatiza SMURD. "Eu vorbesc de sectorul public de urgenţă, domnule preşedinte, nu de SMURD", a spus Arafat.

Băsescu a replicat că despre acelaşi lucru discută şi el şi a întrebat dacă ar deranja cumva dacă administraţiile locale ar cumpăra ambulanţe şi le-ar pune la dispoziţia spitalelor.

"Care e nemulţumirea dumneavoastră faţă de lege, că am văzut afirmaţii de genul se duc banii la sectorul privat?", l-a mai întrebat Băsescu pe Arafat.

"Domnule preşedinte, vă spun deschis, (...) noi avem pe partea de intervenţie de urgenţă publică fonduri foarte limitate. Acum, noua formă de lege permite o concurenţă pe fondurile publice, deci pe bugetul de stat, între actualul sector public, care este foarte limitat la fonduri şi mai multe firme care vor apărea, vom copia un sistem din altă ţară (...) şi care în doi-trei ani va micşora foarte serios sectorul public de intervenţie, va impacta unităţile de primiri urgenţe, va impacta SMURD-ul, va impacta Ambulanţa, în sensul în care vor fi înlocuite, pentru că, fiind fonduri de buget de stat - e singurul loc unde era limitare în vechea lege - asta înseamnă că, venind alţi actori la concurenţă, va scădea sectorul public şi ca putere şi capacitate de intervenţie", a spus Arafat.

"Vă înţeleg dorinţa de a păstra totul la sectorul de stat. Eu vă pot spune însă că, atâta timp cât în lege se spune că asistenţa de urgenţă este gratuită pentru orice cetăţean, este deja o problemă care ţine de orice guvern - să asigure asistenţa de urgenţă gratuită pentru oricărui cetăţean, indiferent ce fel de asigurat e. Deci dintr-o dată legea stabileşte premise ca acest sector să nu aibă o problemă de finanţare", a răspuns Băsescu.

Şeful statului a adus în discuţie şi programul privind achiziţia a 1.200 de ambulanţe şi a întrebat de ce s-ar supăra cineva dacă statul achiziţionează doar 800 şi 400 vor fi ale sectorului privat.

"Vreau să-l atenţionez pe domnul doctor Arafat că acest proiect de lege este pentru discutat, de asta a fost lansat în dezbatere publică, cea mai corectă abordare este să se prezinte la ministru cu observaţiile dânsului şi nu să creeze o psihoză publică, că acest guvern, - ticălos, de altfel, nu, domnu' Arafat - vrea să distrugă sistemul de ambulanţă, să-l dea la nişte golani privaţi - nu?, punem în ghilimele. Dacă ăsta-i mesajul, greşiţi, domnule doctor, şi este mincinos şi incorect", a spus Băsescu.

Raed Arafat a răspuns că nu a făcut astfel de afirmaţii.

Preşedintele Băsescu a apreciat că noua lege a sănătăţii este necesară.

"Această lege este necesară şi cred că cel mai bun lucru pentru un demnitar al Ministerului Sănătăţii ar fi să o explice şi, în măsura în care are idei, să contribuie la îmbunătăţirea ei. Nu lansarea unei campanii, profitând de faptul că şi când au mers pompierii şi când au mers salvările şi când s-a împiedicat cineva pe stradă, dacă era vreo personalitate, ieşea domnul doctor Arafat să ne explice cum a fost salvat de sistemul naţional de salvare, plătit până la ultimul ban din banii acestei populaţii. Deci corect este să contribuiţi la îmbunătăţirea legii, nu să atacaţi, domnule doctor", a conchis el.

După câteva minute, într-o nouă intervenţie la Realitatea TV, la o emisiune în care se discuta despre proiectul noii legi a sănătăţii, preşedintele Băsescu a opinat că Raed Arafat are nişte puncte de vedere "stângiste".

"Cred că Raed Arafat are nişte puncte de vedere - nu vreau să spun urât, rău - stângiste, că numai statul trebuie să fie în sistemul de urgenţă. Iar eu îi spun că toată Europa demonstrează că sistemele mixte sunt optime, alte state au privatizat sistemul de urgenţă complet. Noi avem un sistem care are o bază extrem de bună, a fost bine creat, de aceea aşezarea pe el a unor elemente de sector privat este foarte bună. Asta trebuie să înţeleagă Raed Arafat", a spus Băsescu.

Şeful statului a mai apreciat că subsecretarul de stat "mai bine ar începe să se gândească care sunt normele care ar face din sistemul privat un participant disciplinat la sistemul de urgenţă din România".

"Eu cred că va înţelege că asta e abordarea corectă şi nu aceea de a respinge sectorul privat, pentru că, până la urmă, iau partea cealaltă, plecând de la premisa domnului Arafat - de ce statul să deservească spitale private?", a adăugat el.

Şeful statului a menţionat în intervenţia sa că nimeni nu a afirmat că este o lege perfectă, dar aceasta trebuie discutată relaxat.

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că le recomandă celor care se opun proiectului noii legi a sănătăţii să citească textul legislativ, afirmând că "ar fi un mare păcat ca această lege să plece în dezbatere de pe premise false".

"Eu le recomand în primul rând să-l citească", a spus Traian Băsescu, după ce a fost întrebat ce le recomandă specialiştilor care se opun proiectului legii sănătăţii.

"Sunt convins că, dintr-o discuţie, dintr-o dezbatere civilizată, vor apărea idei care merită introduse în această lege care o vor îmbunătăţi, care o vor face mai sigură şi mai eficientă", a mai spus şeful statului.

El a ţinut să precizeze, la finalul celei de-a doua intervenţii telefonice la postul de televiziune, că el a vrut să intre în emisiune, pentru că i s-a părut că "ar fi un mare păcat ca această lege să plece în dezbatere de pe premise false".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici