Băsescu: Dacă nu reduceam salariile şi pensiile, ar fi trebuit să angajăm un nou credit în 2011

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că dacă salariile şi pensiile nu sunt reduse, România va fi nevoită să angajeze un nou credit extern, ceea ce ar însemna "amanetarea" viitorului ţării şi a milioane de români.

30 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dacă nu reduceam salariile şi pensiile, ar fi trebuit să angajăm un nou credit în 2011

Băsescu: Dacă nu reduceam salariile şi pensiile, ar fi trebuit să angajăm un nou credit în 2011 (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele a subliniat că unul dintre obiectivele programului convenit de guvern cu FMI este reducerea obligaţiilor de plată ale bugetului de stat, precizând că, în urma datoriilor contractate de România de la bugetul de stat, trebuie să fie plătite 10,007 miliarde de euro şi că numai în 2010, urmare a creditelor angajate în anii anteriori, trebuie plătite dobânzi de peste 1,8 miliarde de euro.

"De aceea trebuie să adoptăm politica de reducere a îndatorărilor...Dacă nu reducem salariile şi pensiile, în 2011 ar fi trebuit să angajăm un nou credit. Am fi amanetat viitorul ţării, a miloane de români", a spus Băsescu, adăugând că este esenţial ca următoarele şase luni să fie o perioadă "de realism" din partea sindicatelor şi partidelor.

În ce priveşte obiectivele programului convenit de guvern cu FMI , Băsescu a spus că ele vizează reducerea cheltuielilor din bugetul de stat, categorie unde fondul de salarii reprezintă 27 la sută şi reducerea cheltuielilor sociale, care reprezintă împreună cu fondul de pensii 35 la sută din bugetul de stat.

Preşedintele a mai spus că ar fi nedrept dacă cineva ar acuza FMI de existenţa acestui program, programul aparţinând guvernului. "Dacă populaţia va fi nemulţumită şi programul un eşec, nu FMI va fi responsabil, ci instituţiile, începând cu preşedintele şi, în primul rând guvernul", a mai declarat preşedintele.

Băsescu a precizat că, încă de la începutul discuţiilor cu FMI, guvernul a fost pregătit cu un program alternativ, care nu implica creşterea fiscalităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici