Băsescu, despre detaşarea lui Morar de către CSM: Poate că ar fi necesară clarificarea la Curtea Constituţională

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, referitor la detaşarea lui Daniel Morar de către CSM în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, că poate ar trebui clarificată de către Curtea Constituţională această situaţie.

629 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre detaşarea lui Morar de către CSM: Poate că ar fi necesară clarificarea la Curtea Constituţională

Băsescu, despre detaşarea lui Morar de către CSM: Poate că ar fi necesară clarificarea la Curtea Constituţională (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Întrebat despre controversa între CSM şi Guvern cu privire la detaşarea lui Morar, Băsescu a răspuns în primă fază că nu se poate pronunţa pentru că nu este jurist, însă apoi a adăugat că poate ar fi necesară pronunţarea CC cu privire la legea respectivă, care ar putea fi în conflict cu faptul că desemnarea conducerii Parchetelor este atributul şefului statului.

"Nu mă pot pronunţa, ştiţi că nu sunt jurist. Nu pot pronunţa public o opinie. Am văzut controversa între Guvern şi CSM. Probabil că o acţiune în constatare pentru clarificarea legii la Curtea Constituţională ar fi necesară, pentru că totuşi desemnarea procurorului general adjunct, a procurorului general, a prim-adjunctului procurorului-general, a procurorului-şef al DNA este un atribut al preşedintelui", a spus Băsescu.

El a argumentat că, dacă s-ar merge pe interpretarea aceluiaşi principiu după care s-a făcut această detaşare, ar putea fi rezolvată situaţia privind desemnările la conducerea Parchetelor numai prin această modalitate, fără a mai fi implicaţi şi preşedintele şi ministrul Justiţiei în procesul decizional, aşa cum stipulează legea 303 pe 2004.

"Şi dacă mergem la nesfârşit cu detaşări de astfel de funcţii, eu mă întreb de ce CSM nu detaşează acum un procuror general, că putem interpreta legea că îl poate detaşa pentru trei ani? Şi atunci nu ne mai batem capul nici cu ministrul Justiţiei, nici cu preşedintele. Şi secţia de procurori detaşează pentru trei ani procurori generali şi pe toţi cei 21 care sunt cu delegare. De ce nu îi detaşează pe trei ani şi am terminat toată această discuţie? Deci, aici este clar un conflict", a afirmat Băsescu.

Preşedintele a concluzionat că nu afirmă că acţiunea CSM este ilegală, ci doar că legea după care s-a procedat ar putea fi neconstituţională.

El a făcut în acest sens şi o comparaţie cu decizia CC privind revocarea din CSM a judecătorului Cristian Danileţ. "La fel cum şi astăzi aţi văzut, Curtea Constituţională - nu a ieşit încă hotărârea, ci doar comunicatul şi nu putem spune că acţiunea membrilor CSM de suspendare sau revocare a celor doi judecători a fost ilegală. Ea a fost legală din punct de vedere al celor înscrise în lege, dar s-a constatat că acel articol era neconstituţional. Deci, nu acuz de ilegalitate, ci trebuie văzut dacă legea este constituţională", a mai spus Băsescu.

Secţia pentru procurori a CSM a hotărât, în 25 martie, detaşarea lui Daniel Morar de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ, pentru o perioadă de şase luni, cu începere din 2 aprilie 2013.

Guvernul a arătat miercuri, într-un comunicat de presă, că CSM nu are competenţa de numire şi de delegare a unui magistrat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce intră în competenţa CSM fiind detaşarea în cadrul Parchetului.

Consiliul Superior al Magistraturii a precizat miercuri, într-un comunicat de presă, că decizia Secţiei de procurori a fost luată cu unanimitate de voturi, în baza articolului 58 alineatul 1 din Legea 303/2004 şi a articolului 40 alineatul 1 litera a din Legea 317/2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici