Băsescu despre tăierea teilor din Iaşi: O greşeală. Ca şi cum ai tăia o creangă din teiul lui Eminescu

Preşedintele Traian Băsescu spune, referindu-se la tăierea teilor din Iaşi, că "a fost o greşeală" şi că, atunci când ai o "administraţie nesăbuită", societatea trebuie să reacţioneze, el adăugând: "E ca şi cum ai tăia o creangă din teiul lui Eminescu".

883 afișări
Imaginea articolului Băsescu despre tăierea teilor din Iaşi: O greşeală. Ca şi cum ai tăia o creangă din teiul lui Eminescu

Băsescu despre tăierea teilor din Iaşi: O greşeală. Ca şi cum ai tăia o creangă din teiul lui Eminescu (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

Şeful statului a declarat, într-un interviu difuzat luni seară la TeleM Iaşi, întrebat ce crede despre tăierea a zeci de tei de pe bulevardul Ştefan cel Mare din municipiul Iaşi, că a fost o greşeală a administraţiei locale şi că a tăia tei în Iaşi este ca şi cum ai tăia o creangă a teiului lui Eminescu.

"În oraşul teiului lui Eminescu să tai tei e ca şi cum ai tăia o creangă din teiul lui Eminescu. Nu ştiu dacă a fost cea mai inspirată soluţie tăierea teilor şi înlocuirea lor cu nu ştiu ce arbori ornamentali. A fost o greşeală. Sunt multe lucruri frumoase în Iaşi, iar în această listă era şi densitatea mare de tei. Cred că a fost o greşeală care a afectat specificitatea oraşului”, a spus şeful statului.

Întrebat cum comentează faptul că Primăria Iaşi a marcat în zona Copou 500 de arbori care ar putea fi, de asemenea, tăiaţi, Traian Băsescu a răspuns: "Când ai o administraţie nesăbuită, trebuie să reacţioneze societatea. Până la urmă n-ai cum să laşi o administraţie să-şi facă de cap".

Zeci de tei de pe bulevardul Ştefan cel Mare din municipiul Iaşi au fost tăiaţi la începutul anului trecut de către Primăria ieşeană, teii, care aveau o vechime şi de câteva zeci de ani, fiind înlocuiţi cu salcâmi japonezi.

Reprezentanţii Primăriei Iaşi au explicat atunci că, prin tăierea teilor, sunt puse în valoare clădirile monument ale Iaşiului, printre care Catedrala Mitropolitană, Biserica Trei Ierarhi şi Palatul Roznovanu.

La Iaşi, societatea civilă a organizat proteste în mai multe rânduri faţă de această măsură, solicitând replantarea de tei în centrul municipiului.

În urmă cu două săptămâni, aproximativ 500 de arbori, inclusiv tei, din Parcul Expoziţiei şi Parcul Copou, au fost marcaţi cu vopsea roşie, pentru a fi tăiaţi. Conducerea Primăriei susţine însă că nu este vorba despre tăierea arborilor respectivi, ci doar de o evaluare a copacilor bolnavi.

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, i-a catalogat drept "cretini, isterici şi bolnavi mintal" pe cei care, de un an, critică faptul că primăria taie copacii din oraş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici