Băsescu: Este esenţial să adoptăm noul Cod al Muncii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că piaţa muncii de România este "extrem de rigidă", menţionând că este esenţială adoptarea noului Cod al muncii, inclusiv pentru creşterea atractivităţii ţării noastre din punct de vedere al productivităţii muncii.

69 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Este esenţial să adoptăm noul Cod al Muncii

Băsescu: Este esenţial să adoptăm noul Cod al Muncii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El a afirmat, într-o conferinţă de presă pe teme europene, că productivitatea muncii în România reprezintă doar 45% din productivitatea UE 15. Preşedintele a mai spus, pe de altă parte, că productivitatea în SUA este mult mai mare decât cea din UE. Traian Băsescu a ţinut să sublinieze că în America se munceşte cu cinci săptămâni mai mult, anual, decât în Europa.

Şeful statului s-a referit şi la atractivitatea regiunii din Europa în care se află România, menţionând că aceasta este scăzută din punct de vedere al productivităţii muncii.

"Avem o piaţă a forţei de muncă extrem de rigidă", a spus Traian Băsescu.

El a adăugat că nu doar acesta este elementul care ne reduce atractivitatea. "Este esenţial să adoptăm noul Cod al muncii", a spus Băsescu.

Şeful statului a menţionat că nu doreşte de o confruntare, nici să pară a fi un cunoscător. "Este un semnal pe care îl trag", a spus Băsescu.

"Avem avantajul cotei unice şi avem nevoie de un Cod al muncii flexibil", a spus preşedintele Traian Băsescu.

  • Prognoza Institutului Naţional de Prognoză pe trimestrul I este cu plus, cea pe trimestrul II la fel, să vedem dacă se confirmă.
  • Ministerul de Interne trebuie să treacă la un proces de selectare a oamenilor săi. Sunt foarte multe poliţii din lume în care există criterii de integritate şi cred că ar trebui introduse şi în România.
  • Sunt un suporter al adoptării Codului Muncii prin asumarea răspunderii de către Guvern.

  • Flexibilizarea pieţei forţei de muncă va da şanse mai multora să muncească. Noul Cod al Muncii va crea mai multe locuri de muncă, pentru că angajatorii vor fi mai deschişi şi la angajări temporare.

  • Esenţial pentru noi este să aşteptăm noua inspecţie de la sfârşitul lui martie la frontiera bulgară. Atunci vom putea evalua un posibil calendar legat de Schengen. Noi plecăm de la premisa că nu dorim decuplarea de Bulgaria. De asemenea, nu acceptăm condiţii suplimentare.

  • România este atractivă ca piaţă, este a doua după Polonia. România poate fi atractivă, dar trebuie să aducem în argumentaţie tot ceea ce putem face pentru a fi atractivi pentru investiţii.

  • Este o falsă apreciere că este mai vulnerabil salariatul prin noul Cod al Muncii.

  • Nu amestecăm în Cod probleme de patronate sau de contract de muncă la nivel naţional.

  • Este esenţial să adoptăm noul Cod al Muncii. Avem nevoie să reprezentăm două interese fundamentale: al angajatului şi al angajatorului. Eu cred că noul Cod al Muncii răspunde acestor interese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici