Băsescu: Fac intervenţie la premier, e în neregulă să închiriezi piloţi pentru aeronava prezidenţială

Preşedintele Băsescu a declarat, luni seară, că din cauza interzicerii cumulului pensie-salariu, doi dintre piloţii aeronavei prezidenţiale nu mai pot fi salariaţi ai Romavia, motiv pentru care au plecat la un SRL de unde sunt închiriaţi, el menţionând că va interveni la premier în acest subiect.

30 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Fac intervenţie la premier, e în neregulă să închiriezi piloţi pentru aeronava prezidenţială

Băsescu:Fac intervenţie la premier, e în neregulă să închiriezi piloţi pentru aeronava prezidenţială (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

El a făcut aceste declaraţii la B1Tv, în contextul unei discuţii despre tragedia aviatică din Rusia.

Băsescu a ţinut să spună că avionul cu care el călătoreşte este foarte sigur. "Dacă vor fi tragedii, nu vor fi din cauze tehnice", a spus Băsescu, amintind totodată că aeronava cu care călătoreşte în deplasările oficiale a fost construită în 1974, în timp ce avionul care îl transporta pe preşedintele Poloniei a fost fabricat în 1990.

"Acest avion, e bine ca românii să ştie, e un avion sigur şi voi zbura cu el până când România va avea condiţii să aibă alt avion", a spus Băsescu.

El a fost întrebat şi despre piloţii care se ocupă de avion.

"O să fac o intervenţie la premierul Boc, nu am vrut să creez o excepţie. Doi din cei trei piloţi ai aeronavei nu mai sunt salariaţi ai Romavia, odată cu Legea care interzice pensia şi salariul, cei doi piloţi, care au peste 60 ani amândoi au trebuit să plece la o companie privată, la un SRL, şi Romavia îi închiriază când eu zbor, sau îi închiriază pentru pregătirea aeronavei, pentru zboruri de încercare", a spus Băsescu.

Întrebat dacă legea este, astfel, nedreaptă, Băsescu a răspuns: "Parcă mi se pare în neregulă puţin ca pe aeronava prezidenţială să închiriezi piloţi de la un SRL".

"Dar nu am vrut să creez o excepţie", a spus preşedintele.

"Academia Caţavencu" scria, în februarie, că "nu prea mai sunt piloţi" în România pentru aeronava prezidenţială şi că unii tineri nu pot fi pregătiţi pentru că nu mai există tehnică de simulare de zbor aferentă Boeing-ului 707.

"Piloţii pe care îi avea Romavia au ieşit la pensie la sfîrşitul anului trecut, pentru că au intrat sub incidenţa Legii 329/2009, care interzice cumulul pensiei cu salariul", scria săptămânalul menţionat.

În articol se arăta că Româvia a organizat o licitaţie pentru a angaja alţi piloţi, la care s-a prezentat o firmă privată, care îi angajase aceşti piloţi pensionari. Potrivit sursei, în cele din urmă au fost "angajaţi" aceiaşi piloţi, în condiţii salariale mai bune pentru aceştia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici